‘Laatste wil’ van Britse WOI-soldaten gedigitaliseerd

'Find a Will', screenshot

‘Find a Will’, screenshot

De Britse overheid is momenteel bezig met de digitalisering van de laatste wilsbeschikkingen van zo’n 280.000 soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden.


Het is de bedoeling dat het project voor volgend jaar is afgerond. Het is 2014 precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In totaal moet er materiaal uit 1300 dozen gedigitaliseerd worden. Het gaat niet alleen om wilsbeschikkingen maar ook brieven van soldaten die uiteindelijk werden afgekeurd omdat de inhoud, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen, niet geschikt werd geacht..

‘Ik kom misschien terug’

De eerste gedigitaliseerde documenten zijn al online op te zoeken via een speciale website. Er is onder meer een afgekeurde brief te vinden van de negentienjarige soldaat Joseph Ditchburn. In een brief aan zijn moeder schreef hij onder meer:

Ik bereid me voor om naar het front te verhuizen. Het spijt me dat ik jullie niet meer heb gezien voor ik ging, maar lieve moeder, verlies niet de hoop, ik kom misschien terug.

Soldaat Joseph Ditchburn sneuvelde op 14 oktober 1914. Hij was negentien jaar oud.

- advertentie -

Geïnteresseerden kunnen op de website onder meer documenten zoeken aan de hand van een naam en jaartal. De wilsbeschikkingen gratis inzien kan (nog?) niet. Ze kunnen wel gekocht worden. Wie zes pond betaalt krijgt een kopie van de wilsbeschikking per post opgestuurd.

Gerelateerde uitgaven:

De NTR komt onder meer met een serie over de strijd tegen het water - Dijkdoorbraak bij Bemmel, 1799 (Rijksmuseum Amsterdam)
Engelse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog (E1)

[caption id="attachment_36858" align="alignleft" width="265"] Engelse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog (E1)

Een visser…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: