Laatste WOI-veteraan overleden

Claude Stanley Choules

In Australië is deze week de Brit Claude Stanley Choules op 110-jarige leeftijd overleden. Voor zover bekend was Choules de laatste veteraan die nog heeft mee gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Toen Choules in 1915 toetrad tot de Britse marine was hij vijftien jaar oud en daarmee eigenlijk te jong om dienst te mogen doen bij de Royal Navy. Choules had echter gelogen over zijn leeftijd. Hij was er naar eigen zeggen bij toen de Duitse marine zich overgaf en zag ook met eigen ogen hoe de Duitsers een deel van hun vloot met opzet tot zinken brachten.Enkele jaren na de Eerste Wereldoorlog verkaste Choules naar Australië en daar zou hij de rest van zijn leven blijven wonen. Hij bleef wel in dienst bij de marine. De veteraan bleef tot op zeer hoge leeftijd gezond van lijf en leden. Pas op zijn 105e ging hij naar een bejaardentehuis.

- advertentie -

Sinds het overlijden van de Amerikaan Frank Buckles, in februari van dit jaar, was Choules de oudste nog levende veteraan die nog had gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Voor zover bekend is nu dus de laatste veteraan die nog mee vochten tijdens de Grote Wereldoorlog heengegaan.

In Engeland woont nog wel de 110-jarige Florence Green. Zij werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog op een luchtmachtbasis. Zij vocht niet, maar serveerde onder meer maaltijden aan officieren.

NOS over het overlijden van Choules:

Verkade, sinds 1886 Deze week is het 125 jaar…
Anne Frank TijdlijnDe Anne Frank Tijdlijn op de website…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: