Laatste woorden van Willem van Oranje

Verdieping van Nederland

1584, Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Op 10 juli 1584 wordt Willem van Oranje, kort na zijn middagmaal, door moordenaarshand geveld. Drie kogels vuurt de fanatieke katholiek Balthasar Gerards af, die de opstandige Nederlanden van hun leider beroven. De zoveelste en nu fatale aanslag op Oranje.

Volgens aantekeningen in de marge van de resoluties (besluiten) van de Staten-Generaal van de 10e juli 1584 spreekt de stervende prins zijn laatste woorden uit:

Mon dieu ayez pitie de mon ame, mon dieu ayez pitie de ce pauvre peuple.

In de tekst staat in het Nederlands:

- advertentie -

Mijn God ontfermpt u mijnder ende uwer arme ghemeijnte.

Laatste woorden van Willem van Oranje (detail) – Nationaal Archief

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de laatste woorden van Willem van Oranje. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gerelateerde boeken:

Aspergeschaal met sauskom, Plateelbakkerij Zuid-Holland, 1920 / (Collectie…
Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat het dorpje Ruigoord,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: