Lancaster bommenwerper naar Nederland

Lancaster flypast

Lancaster flypast

Op 4 mei van dit jaar zal er een AVRO Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight over een aantal monumenten in Nederland vliegen. Dit is erg bijzonder want er zijn wereldwijd nog slechts twee van deze Lancaster bommenwerpers in vliegwaardige staat.

Het is precies zeventig jaar geleden dat Zuid-Nederland werd bevrijd. De bommenwerper zal op 4 mei over de volgende oorlogsmonumenten vliegen:

  • Markelo, Fallen Airmen monument, begraafplaats Markelo (omstreeks 15.10 uur)
  • Oosterbeek, RAF monument nabij museum Hartenstein (omstreeks 15.20 uur)
  • Kessel, Lancaster plaquette, nabij het kasteel aan de Maas (omstreeks 15.40 uur)
  • Heythuysen, Lancastermonument, Op den Birkenbosch 3 (omstreeks 15.50 uur)
  • Brunssum, Lancastermonument, nabij Platanendreef 42 (omstreeks 16.00 uur)
  • Hunsel, Lancastermonument, nabij Schansstraat 4 (omstreeks 16.05 uur)
  • Weert, Halifaxmonument, Maaseikerweg/Castertweg (omstreeks 16.10 uur)

De zogenaamde Lancaster flypast is georganiseerd door Ria Schmieder. In 2009 slaagde zij er ook al in het vliegtuig naar Nederland te krijgen. Schmieder:

“Dit vliegtuig, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het heetst van de strijd zo’n belangrijke rol gespeeld heeft in het bereiken van de vrijheid waar wij vandaag de dag van genieten, heeft de harten van velen gewonnen.”

Beaching A Boat, Brighton - John Constable

[caption id="attachment_41251" align="alignleft" width="265"] Beaching A Boat, Brighton - John Constable

Tate Gallery…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: