Latijns woordenboek na 100 jaar eindelijk klaar

Foto: British Academy

Foto: British Academy

Het laatste deel van The Dictionary of Mediaeval Latin from British Sources is eindelijk klaar. Aan het zestien delen tellende woordenboek, dat een overzicht geeft van het gebruik van Latijn in middeleeuws Groot-Brittannië, is maar liefst honderd jaar gewerkt.

Het woordenboek heeft 58.000 lemma’s en woensdag brengt de British Academy het zestiende en laatste deel uit. Het eerste deel verscheen in 1975. In totaal hebben meer dan tweehonderd onderzoekers aan de uitgaven gewerkt. Voor het monumentale boekwerk zijn manuscripten uit de periode tussen 540 en 1600 na Christus bestudeerd. Zowel bekende manuscripten – zoals de Magna Carta, het Tapijt van Bayeux en het Domesday Book – als minder bekende teksten werden in het onderzoek betrokken. Het laatste lemma in het boek is zythum, een Egyptisch soort bier.

Zythum, het laatste lemma in het bijzondere woordenboek

Zythum, het laatste lemma in het bijzondere woordenboek

Volgens de British Academy werd Latijn door Britse wetenschappers, diplomaten, filosofen en advocaten tot duizend jaar na het eind van het Romeinse Rijk gebruikt.

Nijmegen - Foto: CC

[caption id="attachment_39319" align="alignleft" width="265"] Nijmegen - Foto: CC

Een deel van Nijmegen is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: