Laureaten Vlaamse Monumentenprijs zijn bekend

Station van Antwerpen – Foto: CC/Paul Hermans

De vijf laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs van dit jaar zijn woensdag bekendgemaakt door Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed.

De Vlaamse Monumentenprijs wordt ieder jaar toegekend aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Minister Bourgeois over de prijs:

Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten. We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.

Vijf locaties hebben nog kans om de Monumentenprijs van 2012 te winnen. Het gaat om:

- advertentie -
  • het Calvariekruis van de Sint-Niklaaskerk (Veurne)
  • het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)
  • de brouwerij en alcoholstokerij Wilderen (Sint-Truiden)
  • de voormalige Sint-Rochuskerk uit Ulbeek (Wellen)
  • het Centraal Station in Antwerpen

Elke laureaat krijgt 2.500 euro. De winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Afgelopen jaar werd de prijs gewonnen door abdijcomplex ‘De Bijloke’ in Gent.

De prijsuitreiking van de huidige editie van de prijs vindt plaats op zondag 9 september.

rubens-van-dyck-zelfportret-gr
Wie schilderde dit werk: Rubens of Van Dyck?Peter Paul…
Codex CalixtinusDe Spaanse politie heeft vier personen aangehouden naar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: