Dark
Light

Leefden er al eerder mensen in Amerika?

Auteur:
1 minuut leestijd

Nieuw gevonden stenen gereedschap suggereert dat Amerika al voor de Cloviscultuur bevolkt was. Dat meldt het wetenschappelijke magazine Science.

Bij een archeologische vindplaats in Texas zijn verschillende gereedschappen gevonden die tussen de 13.200 en 15.500 jaar oud zijn. De stenen voorwerpen zijn zo’n anderhalve meter onder materialen gevonden die afkomstig zijn van de zogenoemde Cloviscultuur, één van de eerste culturen die Amerika bevolkte.



Clovis-theorie

Het is al jaren een grote bron van discussie: wanneer kwamen de eerste mensen aan in Amerika? Volgens een lang gedragen theorie waren het de Aziaten die als eerste voet zetten op Amerikaanse bodem via de zogenaamde Beringlandbrug, de drooggevallen Beringzee. Deze mensen worden aangeduid als de Cloviscultuur, vernoemd naar het Amerikaanse plaatsje Clovis, waar voor het eerst resten van die cultuur werden gevonden. De mensen zouden vanaf ongeveer 13.500 voor Christus zijn aangekomen.

Deze Clovis-theorie werd tot een aantal decennia geleden als meest voor de hand liggend gezien, omdat ook in die tijd de zogenaamde ‘overkill-theorie’ zich zou hebben afgespeeld. In korte tijd zouden toen grote landdieren als de mammoet zijn uitgestorven, mogelijk door overbejaging.

‘Definitief einde Clovis-theorie’

De afgelopen decennia zijn door nieuw onderzoek echter grote vraagtekens gerezen bij zowel de theorie dat de Cloviscultuur de eerste mensen waren als bij de ‘overkill’ theorie. Ook werden al eerder vondsten gedaan van vóór de Clovis-theorie. Doordat de nieuwe ontdekkingen in Texas zo omvangrijk zijn is de Clovis-theorie volgens de onderzoekers nu definitief ‘dood’.

Op de vindplaats in de buurt van Austin zijn in totaal 15.528 voorwerpen gevonden, waaronder (vuurstenen) messen en beitels. De ouderdom van de gereedschappen is vastgelegd met behulp van optische gestimuleerde luminescentie-datering (OSL). Hierbij wordt de ouderdom van voorwerpen vastgesteld door te kijken naar de hoeveelheid zonnekracht die erin is opgeslagen. Volgens sommige wetenschappers is deze relatief nieuwe manier van datering minder betrouwbaar dan de veelgebruikte koolstofdatering.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×