Leefden er al eerder mensen in Amerika?

Nieuw gevonden stenen gereedschap suggereert dat Amerika al voor de Cloviscultuur bevolkt was. Dat meldt het wetenschappelijke magazine Science.

Bij een archeologische vindplaats in Texas zijn verschillende gereedschappen gevonden die tussen de 13.200 en 15.500 jaar oud zijn. De stenen voorwerpen zijn zo’n anderhalve meter onder materialen gevonden die afkomstig zijn van de zogenoemde Cloviscultuur, één van de eerste culturen die Amerika bevolkte.Clovis-theorie

- advertentie -

Het is al jaren een grote bron van discussie: wanneer kwamen de eerste mensen aan in Amerika? Volgens een lang gedragen theorie waren het de Aziaten die als eerste voet zetten op Amerikaanse bodem via de zogenaamde Beringlandbrug, de drooggevallen Beringzee. Deze mensen worden aangeduid als de Cloviscultuur, vernoemd naar het Amerikaanse plaatsje Clovis, waar voor het eerst resten van die cultuur werden gevonden. De mensen zouden vanaf ongeveer 13.500 voor Christus zijn aangekomen.

Deze Clovis-theorie werd tot een aantal decennia geleden als meest voor de hand liggend gezien, omdat ook in die tijd de zogenaamde ‘overkill-theorie’ zich zou hebben afgespeeld. In korte tijd zouden toen grote landdieren als de mammoet zijn uitgestorven, mogelijk door overbejaging.

‘Definitief einde Clovis-theorie’

De afgelopen decennia zijn door nieuw onderzoek echter grote vraagtekens gerezen bij zowel de theorie dat de Cloviscultuur de eerste mensen waren als bij de ‘overkill’ theorie. Ook werden al eerder vondsten gedaan van vóór de Clovis-theorie. Doordat de nieuwe ontdekkingen in Texas zo omvangrijk zijn is de Clovis-theorie volgens de onderzoekers nu definitief ‘dood’.

Op de vindplaats in de buurt van Austin zijn in totaal 15.528 voorwerpen gevonden, waaronder (vuurstenen) messen en beitels. De ouderdom van de gereedschappen is vastgelegd met behulp van optische gestimuleerde luminescentie-datering (OSL). Hierbij wordt de ouderdom van voorwerpen vastgesteld door te kijken naar de hoeveelheid zonnekracht die erin is opgeslagen. Volgens sommige wetenschappers is deze relatief nieuwe manier van datering minder betrouwbaar dan de veelgebruikte koolstofdatering.

De tiara - Foto: Sotheby'sBij Sotheby's in Genève wordt…
Kasteel van Beersel - Foto: CC/Frédéric ReisgenDe Vlaamse minister…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: