De leeuwen van Metro-Goldwyn-Mayer

Een van de meest bekende filmproducenten uit de geschiedenis is Metro-Goldwyn-Mayer. Misschien kun je niet een paar films uit je mouw schudden die door MGM zijn geproduceerd (al zitten daar zeer beroemde films tussen) maar het logo van dit productiehuis ken je ongetwijfeld.

Een andere opname voor het logo van MGM
Een andere opname voor het logo van MGM
Aan het begin van alle door MGM geproduceerde films was het logo van het bedrijf te zien: een aantal filmrollen met daarboven in grote gouden letters ‘Metro-Goldwyn-Mayer’ en in het midden een kort filmpje van (liefst brullende) leeuw.

De leeuw werd hét symbool van MGM. Dat het in de jaren twintig van de vorige eeuw niet ongevaarlijk was om een goede close-up te krijgen van een (brullende) leeuw bewijst bovenstaande foto wel. De foto dateert uit 1929 en de leeuw heette Jackie. Hij was de tweede van de in totaal vijf leeuwen die voor het beroemde MGM-logo zouden poseerden. Het beroemdst werd Leo the Lion die zijn opwachting maakte in 1957 en momenteel nog altijd in het logo is te zien.

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam heeft sinds 1972 overigens een tijger als logo, als knipoog naar de leeuw van filmproducent MGM.

Hieronder een overzicht van MGM-intro’s:
Lee Miller in de badkuip van Adolf Hitler - Foto: David E. Scherman, 1945
Bovenstaande foto werd gemaakt op 30 april 1945, de dag waarop Adolf…
Rokende beagles in het laboratorium van Oscar Auerbach
Op sigarettenpakjes staan tegenwoordig teksten als 'roken is dodelijk' en 'rokers sterven…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

1 Comment Join the Conversation →