Leeuwenhoroscoop Nemrud Dağı ingekleurd

Kopie van de leeuwenhoroscoop in Allard Pierson

Kopie van de leeuwenhoroscoop in Allard Pierson

Op Nemrud Dağı, een beroemde berg in Turkije, werd ooit een groot reliëf van een leeuw gevonden. In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is sinds kort een levensgroot kopie van deze leeuwenhoroscoop te vinden. Tijdens de komende mei-vakantie wordt, vooruitlopend op een tentoonstelling over Nemrud Dağı, veel aandacht aan het beroemde reliëf besteed.

Ingekleurde leeuwenhoroscoop van Nemrud Dagi

Ingekleurde leeuwenhoroscoop van Nemrud Dagi


De leeuwenhoroscoop is de oudst bekende horoscoop ter wereld. De leeuw is omringd door negentien sterren en drie planeten. Dit geeft het astronomische sterrenbeeld Leo weer. Het originele reliëf dateert uit 109 voor Christus. Het is flink aangetast door de tand des tijds en niet te zien voor het publiek. Het reliëf is momenteel kleurloos, maar moet ooit ingekleurd zijn. Allard Pierson:

“In het oude Griekenland waren alle beelden en reliëfs beschilderd. Maagdelijk wit werd bedekt door een kakofonie van kleuren.”

Tijdens de komende mei-vakantie wordt de kopie, die nu nog kleurloos is, in het museum beschilderd, geheel volgens de in de oudheid gangbare technieken. Het museum:

“Na langdurig kleuronderzoek door Prof. Dr. Herman Brijder is er een palet ontwikkeld wat zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kleuren van rond het begin van onze jaartelling komt. In de meivakantie kan men getuige zijn van de transformatie van deze leeuwenhoroscoop van kleurloos beeld tot uitbundig kleurspektakel.”

Vanaf 27 juni is in het Amsterdamse museum een tentoonstelling te zien over Nemrud Dağı.

- advertentie -
Het Scheepvaartmuseum (Eddo Hartmann)Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ontving…
De koning volgens Iris van Dongen
Drie Nederlandse kunstenaars mochten een officieel staatsieportret maken van Koning Willem-Alexander. Het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: