Dark
Light

Leeuwenhoroscoop Nemrud Dağı ingekleurd

Auteur:
1 minuut leestijd
Ingekleurde leeuwenhoroscoop van Nemrud Dagi
Ingekleurde leeuwenhoroscoop van Nemrud Dagi

Kopie van de leeuwenhoroscoop in Allard Pierson
Kopie van de leeuwenhoroscoop in Allard Pierson
Op Nemrud Dağı, een beroemde berg in Turkije, werd ooit een groot reliëf van een leeuw gevonden. In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is sinds kort een levensgroot kopie van deze leeuwenhoroscoop te vinden. Tijdens de komende mei-vakantie wordt, vooruitlopend op een tentoonstelling over Nemrud Dağı, veel aandacht aan het beroemde reliëf besteed.

Ingekleurde leeuwenhoroscoop van Nemrud Dagi
Ingekleurde leeuwenhoroscoop van Nemrud Dagi


De leeuwenhoroscoop is de oudst bekende horoscoop ter wereld. De leeuw is omringd door negentien sterren en drie planeten. Dit geeft het astronomische sterrenbeeld Leo weer. Het originele reliëf dateert uit 109 voor Christus. Het is flink aangetast door de tand des tijds en niet te zien voor het publiek. Het reliëf is momenteel kleurloos, maar moet ooit ingekleurd zijn. Allard Pierson:

“In het oude Griekenland waren alle beelden en reliëfs beschilderd. Maagdelijk wit werd bedekt door een kakofonie van kleuren.”

Tijdens de komende mei-vakantie wordt de kopie, die nu nog kleurloos is, in het museum beschilderd, geheel volgens de in de oudheid gangbare technieken. Het museum:

“Na langdurig kleuronderzoek door Prof. Dr. Herman Brijder is er een palet ontwikkeld wat zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke kleuren van rond het begin van onze jaartelling komt. In de meivakantie kan men getuige zijn van de transformatie van deze leeuwenhoroscoop van kleurloos beeld tot uitbundig kleurspektakel.”

Vanaf 27 juni is in het Amsterdamse museum een tentoonstelling te zien over Nemrud Dağı.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×