Leidse studenten ‘ontgroenen’ op Ereveld Loenen

Still YouTube

Still YouTube

Bij ontgroenen denk je al snel aan veel flauwe grappen en een hoop alcohol. Maar dat het kan anders kan bewijst de Leidse Studenten Vereniging Minerva (LSVM). Veertig aspirant leden van deze studentenvereniging zijn sinds maandag aan het werk op het Ereveld Loenen.


De studenten kregen maandag een kort verhaal over de geschiedenis van het ereveld te horen en staken daarna de handen uit de mouwen. Ze hogen onder meer grafstenen op, maken deze schoon en plegen groenonderhoud.

De oorlogsgravenstichting, die het ereveld beheert, is blij met de hulp:

De studenten, in de leeftijd van 18 tot 21 jaar, werken tijdens hun introductieperiode op het ereveld om daarmee hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen.Op het ereveld Loenen liggen ook ruim vijfhonderd oorlogsslachtoffers in dezelfde leeftijdscategorie als deze studenten. Hiermee groeit het besef dat ruim vijfhonderd leeftijdsgenoten die op dit ereveld begraven liggen hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De erebegraafplaats werd in 1949 door prinses Wilhelmina geopend. Er liggen ongeveer 3600 Nederlandse slachtoffers. Op het ereveld liggen niet alleen militairen, maar ook veel verzetsstrijders, politieke gevangen, Engelandvaarders en slachtoffers van gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in nazi-Duitsland. Elk graf heeft een liggende steen. Er liggen tegenwoordig ook soldaten die na het einde van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

- advertentie -

Omroep Gelderland over de studentenactie:

Koor van de MartinikerkIn het koor van de…
Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de Geschiedenis in 2010 - Foto: CC
Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: