Leonardo da Vinci in een oud postkantoor in Rotterdam

Het Laatste Avondmaal - Leonardo da Vinci

Het Laatste Avondmaal – Leonardo da Vinci

In het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam is tot en met begin januari een grote tentoonstelling te zien over het leven en werk van Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci, zelfportret (detail)

Leonardo da Vinci, zelfportret (detail)


De Mona Lisa van Leonardo da Vinci

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci

De reizende tentoonstelling is al in meer dan vijfenveertig steden te zien geweest en trok al ruim vier miljoen belangstellenden. De tentoonstelling, getiteld Da Vinci – The Genius, belicht de vele facetten van het opmerkelijk talent van Leonardo da Vinci, die niet alleen kunstenaar was maar ook uitvinder, anatoom, beeldhouwer, ingenieur, muzikant, architect en filosoof.

Replica’s

In Rotterdam zijn een groot aantal replica’s van Leonardo’s kunstwerken te bewonderen. Bijvoorbeeld replica’s van Het Paard van Sforza, De Maagd op de Rotsen, De Annunciatie en Het Laatste Avondmaal. Deze laatste schildering toont het laatste avondmaal dat Jezus met zijn apostelen deelde voor hij gearresteerd en gedood werd. Het verbeeldt het moment waarop hij aankondigt dat hij verraden zal worden door een van zijn discipelen.

Het Laatste Avondmaal is een van de bekendste fresco’s ter wereld. Het werd geschilderd op een muur van de eetzaal in het klooster van Santa Maria delle Grazie in Milaan. Da Vinci werkte eraan tussen 1495 en 1498

Mona Lisa

In de tentoonstelling wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de Mona Lisa. Over dit schilderij wordt al tijden druk gespeculeerd en men is het er zelfs niet over eens wie de dame met de mysterieuze glimlach is.

Pascal Cotte, een Franse ingenieur en kunstexpert, had enige tijd geleden het voorrecht het werk grondig te onderzoeken. De Franse regering en het Louvre verleenden hem onbeperkte toegang tot het meest beroemde kunstwerk van de kunstenaar.

De Fransman kreeg toestemming het schilderij van de muur te nemen, het uit de lijst te halen en het te fotograferen met een door hem speciaal ontworpen camera. In de tentoonstelling wordt uitgebreid stilgestaan bij dit onderzoek. Bezoekers krijgen onder meer veertig enorme afbeeldingen in hoge resolutie te zien van de verschillende onderdelen van het schilderij die Cotte op beeld vastlegde.

De tentoonstelling Da Vinci – The Genius is te zien van 6 september 2013 tot en met 6 januari 2014 bij Post Rotterdam.

Gerelateerde boeken:

Affiche Haagsche Poortjes
Joods Museum Frankfurt

[caption id="attachment_36997" align="alignleft" width="265"] Joods Museum Frankfurt

Vanaf komend najaar worden in het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: