Les Paul (1915-2009) – Amerikaanse gitarist en gitaarbouwer

De startpagina van Google staat donderdag wereldwijd in het teken van de Amerikaanse gitarist en gitaarbouwer Les Paul.

Doodle ter ere van Les Paul

Doodle ter ere van Les Paul

Het is donderdag precies 96 jaar geleden dat Lester William Polsfuss, beter bekend onder de artiestennaam Les Paul, geboren werd. De Amerikaan speelde als kind al gitaar en banjo. Hij was niet alleen geïnteresseerd in muziek op zich maar ook in techniek.

Zo leverde hij onder meer bijdragen aan de ontwikkeling van de meersporen-opnametechniek en ontwikkelde hij als één van de eersten een elektrische gitaar met massieve klankkast.

Als gitarist scoorde hij samen met zijn vrouw Mary Ford veel hits. Het duo behaalde 35 gouden platen. Enkele bekende hits zijn How high the moon, Bye Bye Blues en de beroemde vertolking van Vaya Con Dios uit 1953. De Gibson Guitar Corporation vernoemde in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een elektrische gitaar naar de Amerikaan: de Gibson Les Paul.

- advertentie -

Google Doodle

Gibson Les Paul (wiki)

Gibson Les Paul (wiki)

Naar aanleiding van de 96e geboortedag van de muzikant en gitaarbouwer heeft Google een speciaal logo op zijn startpagina geplaatst. Dit speciale logo, een zogenaamde Google Doodle, wordt vandaag gevormd door een gitaartje dat bezoekers echt kunnen bespelen.

Het gitaartje is te bespelen door met de muis over de snaren te bewegen. Door op het toetsenbordje te klikken kan de ‘gitaar’ ook met het toetsenbord bespeeld worden. Op internet zijn al verschillende wedstrijden aan de gang waarbij het steeds draait om de vraag wie het mooiste muziekje maakt met het Google’s gitaartje.

Boek: Gibson Les Paul Manual

Les Paul – Chasing Sound

Rigardus Rijnhout – Foto: IISG
In Rotterdam wordt donderdag een standbeeld onthuld van Rigardus Rijnhout (1922-1959), beter…
Lady Blunt Stradivarius (klik voor een vergroting)Een Stradivarius-viool uit…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: