Levenslang voor Khmer-leider ‘Duch’

Kaing Guek Eav – Afb: Still YouTube

Voormalig Rode Khmer-kopstuk Kaing Guek Eav – beter bekend onder de naam ‘Duch’ – is in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens de president van het Cambodjatribunaal behoren de misdaden van Duch tot de “ergste in de geschiedenis”.

De voormalige Khmer-leider werd in de zomer van 2010 al veroordeeld tot 35 jaar cel. Het hof bepaalde toen echter dat hij – om uiteenlopende redenen – maar negentien jaar van die straf hoefde uit te zitten. Zowel de aanklagers als deverdediging van Duch tekenden beroep aan.

- advertentie -

In dat hoger beroep heeft Duch nu dus een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Duch erkende eerder voor het door de VN ondersteunde tribunaal verantwoordelijk te zijn geweest voor de marteling en executies van duizenden gevangenen. Tijdens het bewind van de Rode Khmer was hij directeur van de Cambodjaanse martelgevangenis S-21 in Tuol Sleng.

Het tribunaal stelt dat in de gevangenis gedurende het bewind van de Rode Khmer (1975-1979) tenminste 12.000 mensen om het leven zijn gekomen. Tijdens het bewind van de Rode Khmer werden in totaal zeker 1,7 miljoen mensen vermoord.

Wislawa SzymborskaDe Poolse dichteres en Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska is…
De financiële middelen ontbrekenVlaanderen heeft in 2014 waarschijnlijk geen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: