Lezing over schilder en uitvinder Jan van der Heyden

Jan van der Heijden

Brandweerhistoricus Gerard Koppers houdt begin maart in Wassenaar een lezing over het leven en werk van Jan van der Heyden (1637-1712).

Jan van der Heyden was een landschapsschilder maar hield zich niet alleen met schilderen bezig. Hij is ook de geschiedenisboeken ingegaan als de uivinder van een verbeterde brandspuit. Hij schreef een boek over zijn uitvinding waar hij zelf de illustraties bij maakte.

Van der Heyden ontwikkelde de eerste brandslang in 1672 in samen met zijn broer Nicolaas. In de jaren hierna experimenteerde hij als brandmeester nog met verschillende pompen en spuiten. Uiteindelijk ontving hij in 1677 octrooi op een brandspuit die onafgebroken water kon geven.

- advertentie -

Het Brandweermuseum in Wassenaar heeft brandweerhistoricus Gerard Koppers uitgenodigd om op 3 maart een lezing te geven over het leven en werk van Jan van der Heyden.

Na afloop van de lezing kunnen de aanwezigen in het museum een facsimile van het Brandspuitenboek van Jan van der Heyden bekijken. Ook kan men een catalogus met zijn schilderijen bekijken of brandspuit uit zijn fabriek bewonderen die in 1695 door Wassenaar is aangeschaft. Verder worden er ook enkele originele prenten van de kunstenaar te zien.

De lezing is gratis bij te wonen en wordt gegeven in Raadhuis De Paauw in Wassenaar. Aanvang 14:00 uur. Reserveren kan via 06-29011009 of brandweermuseum@wassenaar.nl

nltr400-rijksmuseum-fantasiekostuum
Fantasiekostuum van de Bacha de Caramanie - J.B. Vien,…
Op het voorplein van het Mauritshuis hangt woensdag de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: