Lichamen 41 boerenkrijgers gevonden in Mechelen

Sint-Romboutskathedraal – Foto: Ad Meskens

Archeologen hebben op het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen een massagraf met daarin 41 skeletten gevonden. Het blijkt om lichaamsresten van gefusilleerde boerenkrijgers te gaan. Dat melden Belgische media.

De zogeheten Boerenkrijgers bestreden de Franse bezetter in 1798 onder de strijdkreet “Voor Outer en Heerd!”. Geleid door onder meer Emmanuel Rollier (1769-1851), Pieter Corbeels (1755-1799) en Jozef Van Gansen (1766-1842) boekten de boeren aanvankelijk enkele successen maar uiteindelijk bleken de boerenmilities te slecht bewapend om echt partij te bieden aan het goed getrainde Franse leger.Uiteindelijk werd de rebellie op 5 december 1798 tijdens een beslissende veldslag nabij het Limburgse Hasselt definitief door de Fransen neergeslagen.

- advertentie -

Mechelen

Bij opgravingen op het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen werden in totaal 4166 skeletten ontdekt, verspreid over zo’n 3700 graven. De archeologen troffen dus ook een massagraf aan met daarin de lichamen van eenenveertig Boerenkrijgers. Dat het om boerenkrijgers ging konden de archeologen vaststellen aan een aantal zilvermerkjes. Deze zilvermerkjes werden bij de beenderen gevonden.

De krijgers zijn op 23 oktober 1798 aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal door de Franse bezetter gefusilleerd. Bart Somers, burgemeester van Mechelen, spreekt van een historische vindt. Somers:

We zullen de lichamen een ereplaats geven op de stedelijke begraafplaats, net zoals de helden van Wereldoorlog I en II.

De opgravingen op het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen hebben zestien maanden geduurd en vonden plaats voorafgaand aan de aanleg van een ondergrondse parkeergarage.

VTM-video over de vondst:

Lees ook: De Boerenkrijg (1798) – “Voor Outer en Heerd!”

den-bosch-carabain-gr
Den Bosch - Jacques Carabain, ca. 1893Archeologen hebben in…
ArcheologieIn het Gelderse dorp Angerlo hebben archeologen de resten…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: