Limburg wil dat Rijk mijnbouwschade vergoedt

Koeltorens op mijnterrein 'Emma' - RCE

Koeltorens op mijnterrein ‘Emma’ – RCE

De provincie Limburg en twaalf mijnbouwgemeenten willen dat het Rijk met een financiële compensatie komt voor Limburgers die schade hebben aan hun huis als gevolg van de mijnbouw. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

De krant meldt dat de gemeenten en provincie een brandbrief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken hebben gestuurd. Ze willen dat de minister Limburgers compenseert net zoals Groningers voor de schade door gaswinning. In de brief staat onder meer:

“Na de oorlog was de steenkolenwinning in Zuid-Limburg een van de belangrijkste pijlers van de wederopbouw van onze nationale economie. […] Het kan niet zo zijn dat de regio thans de schadelijke gevolgen voor haar rekening moet nemen. Wij vinden dit onrechtvaardig, maar ook in strijd met ons rechtsgevoel

Minister Kamp zou eerdere verzoeken om uitkeringen uit het Waarborgfonds Mijnschade afgewezen hebben vanwege verjaring. De Limburgse bestuurders vinden dit kwalijk en wijzen er op dat de laatste steenkolenmijn in 1974 werd gesloten maar dat nog tot 1994 mijnwater is weggepompt om aangrenzende Duitse mijnen droog te houden.

Onderzoek

Enkele maanden geleden gaf de minister al wel aan één miljoen euro te storten in een noodfonds. Hij vroeg de regio en DSM om samen hetzelfde bedrag storten. Het bedrag van twee miljoen euro dat daarmee tin het noodfonds zit is volgens de Limburgse bestuurders volstrekt onvoldoende.

- advertentie -

Hoeveel Limburgse woningen precies mijnbouwschade hebben opgelopen is nog niet duidelijk. Het ministerie heeft aangegeven dat het noodfonds een tijdelijke oplossing is. Afgelopen zomer zei de minister al dat de komende twee jaar nader onderzoek wordt gedaan naar mijnbouwschade in Zuid-Limburg.

dbnl.org
dbnl.orgDe Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)…
Carillon in de Munttoren te Amsterdam - ccHet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: