Logo ‘Rijks museum’ grootste spatieblunder van 2012

Onthulling van het logo

Het Rijksmuseum Amsterdam kreeg in augustus een nieuw logo en dat bleef niet onopgemerkt. Er werd veel kritiek geuit op de spatie die tussen ‘Rijks’ en ‘museum’ werd geplaatst. Bij het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) kwamen veel klachten binnen en het nieuwe logo heeft nu zelfs de verkiezing Onjuiste Spatie van 2012 gewonnen.

Het museum lanceerde een nieuw logo waar een speciale letterfamilie voor werd gemaakt.


Het logo werd ontworpen door internationaal ontwerpster Irma Boom. Tussen ‘Rijks’ en ‘museum’ is in het nieuwe logo een kleine spatie te vinden. Tot onvrede van SOS, een platform dat vecht tegen het onjuist gebruik van spaties in het Nederlands. De spatie hoort volgens de stichting niet thuis in het logo. Een woordvoerder van de stichting sprak vorig jaar van een “joekel van een taalfout”.

Nu heeft het nieuwe logo dus de verkiezing Onjuiste Spatie van 2012 gewonnen. Het platform schrijft:

De afgelopen jaren werd de verkiezing steevast gewonnen door een spatie die een grappige onbedoelde bijbetekenis opleverde. Dit jaar stemden mensen niet voor de leukste fout, maar voor de grootste spatieblunder. Veel stemmers lieten bij hun keuze zwaar meewegen dat het Rijksmuseum een nationale cultuurinstelling is.

Het Rijksmuseum lijkt wel te kunnen lachen om de hele discussie. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het museum, riep zijn volgers via Twitter eerder zelfs op om op het ‘Rijks museum’ te stemmen. Kennelijk hoopte hij dat zijn museum de spatieprijs zou winnen.

De spatie tussen ‘Rijks’ en ‘museum’ is overigens niet zo nieuw als het lijkt. Verzamelaar Dusty Jacobs bezit een groot aantal ansichtkaarten van het museum tussen 1894 en 2012 en volgens hem werd er met name in de eerste decennia vrij vaak ‘Rijks Museum’ geschreven.

De Nieuwe Kerk in Amsterdam staat deze winter in het teken van…
Heksenwaag in Oudewater - Foto: CCMuseum De Heksenwaag wil…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: