Loot Anne Frank boom geplant op Capitol Hill

Loot Anne Frank boom geplant op Capitol Hill (BZ)

Loot Anne Frank boom geplant op Capitol Hill (BZ)

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) woonde woensdag op Capitol Hill in Washington de inwijdingsceremonie van een loot van de Anne Frank boom bij.

Beeld van Anne Frank in Madame Tussauds in Berlijn

Beeld van Anne Frank in Madame Tussauds in Berlijn


De jonge boom komt voort uit de paardenkastanje die in Amsterdam voor het raam van Anne Frank stond. De boom werd ook beschreven in Anne Franks dagboek. Ze schreef in totaal drie keer in haar dagboek over de kastanjeboom. De eerste keer deed ze dat op 23 februari 1944:

“Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken.”

Volgens minister Timmermans houdt de boom de nalatenschap van Anne Frank levend. In totaal krijgen elf loten van de paardenkastanje een plek in de VS. Er staan onder meer al bomen in New York, Indiana en Michigan.

Soldaat Leo Lichten

Eerder op de dag bracht de minister een bezoek aan de militaire begraafplaats Arlington. Hij eerde daar de Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. ‘Zij stierven voor de vrijheid van Europa. En daarmee ook voor de vrijheid van Amerika, en de wereld als geheel’, aldus Timmermans.

- advertentie -

Op de begraafplaats vertelde hij het verhaal van soldaat Leo Lichten, een Amerikaan die in de Tweede Wereldoorlog stierf en op Margraten begraven ligt. Minister Timmermans adopteerde het graf jaren geleden en begon een persoonlijke zoektocht naar het leven en de geschiedenis van deze soldaat.

Ziggo Dome - CCOok in de grote popzalen…
Nationaal Monument in AmsterdamMeer dan bijvoorbeeld de Olympische…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: