Loterij schenkt ruim 64 miljoen aan cultureel erfgoed

Goed Geld Gala 2012

De BankGiro Loterij heeft ruim 64 miljoen euro opgebracht voor culturele instellingen als musea, monumenten, molens en kastelen. De instellingen ontvingen dinsdag de steuntoezeggingen tijdens het zogenaamde Goed Geld Galain Het Scheepvaartmuseum.

De deelnemers aan de BankGiro Loterij kochten afgelopen jaar in totaal voor ruim 128 miljoen aan loten. De helft daarvan gaat naar cultuur. De andere helft is bestemd voor het prijzenpakket van de loterij en voor kosten van de organisatie.


Dit jaar wordt er ruim 64 miljoen euro verdeeld onder 65 culturele instellingen.

- advertentie -

Koninklijke projecten

Dit jaar wordt ook geld gegeven aan drie projecten die te maken hebben met het Nederlandse koningshuis. Paleis Het Loo ontvangt ruim zeven ton voor de realisatie van een tentoonstelling over de drie koninginen die Nederland sinds 1813 heeft gehad. Beeld en Geluid in Hilversum krijgt bijna 560.000 voor een project waarbij gezocht wordt naar de mooiste koninklijke amateurvideo’s uit de periode 1980-2005. Deze zoektocht resulteert later in een tentoonstelling, documentaire en een publieksprijs. Het laatste ‘koninklijke project’ dat ondersteund wordt is de restauratie van de zogenaamde Koningssloep in Het Scheepvaartmuseum. Hiervoor wordt een 30.000 euro uitgetrokken. In totaal krijgt Het Scheepvaartmuseum een miljoen euro van de loterij.

Het Van Gogh Museum krijgt de komende drie jaar jaarlijks een bedrag van anderhalf miljoen euro. Dat geld is bestemd voor de realisatie van een volledig nieuw entreegebied aan het Museumplein.

Gerelateerde boeken:

Museumplein in Amsterdam - Foto: CC/Stanislav Traykov Raad voor…
Matrozen als bemanning van de koningssloep staande in de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: