Louis Braille (1809-1852) – Uitvinder van het brailleschrift

De Fransman Louis Braille is de uitvinder van het brailleschrift voor blinden, dat ook naar hem vernoemd is. De uitvinder werd in 1809 geboren als zoon van een leerbewerker. Op driejarige leeftijd verliest Braille zijn gezichtsvermogen als hij in de werkplaats van zijn vader met zijn gezicht in een mes valt.

Louis Braille

Louis Braille

Op 10-jarige leeftijd krijgt de jonge Fransman een beurs zodat hij naar het Nationale Instituut voor Blinde Kinderen in Parijs kan. De stichter van deze school heeft een speciaal schrift ontwikkeld voor kinderen.

In dit schrift worden gewone letters in reliëf door het papier gedrukt waardoor men kan voelen welke letters en woorden er geschreven zijn. Erg makkelijk is dit systeem echter niet.

Nachtschrijven

In het jaar dat Louis Braille op het Nationale Instituut voor Blinde Kinderen (1819) arriveert, introduceert de Franse legerkapitein Charles Barbier een ander systeem dat hij ‘nachtschrijven’ noemt. Dit schrift werd gemaakt zodat men op het slagveld ook ’s nachts berichten kon lezen. Het schrift heeft een grondpatroon van twaalf tastbare stippen.

- advertentie -

BrailleLouis Braille maakt op 15-jarige leeftijd kennis met het schrift en probeert het dusdanig aan te passen dat het ook door blinden gebruikt kan worden. Het eerste wat hij doet is het aantal stippen terugbrengen naar zes. Hierna werkt hij een alfabet uit en creeërt hij een aantal samenstellingen die de leessnelheid moeten bevorderen.

Brailles systeem wordt in 1829 gepubliceerd. De jaren hierna wordt het verder verbeterd en ingevoerd op het Nationale Instituut in Parijs.

Het alfabet van Louis Braille

Het alfabet van Louis Braille

Braille wereldwijd in gebruik

De uitvinder stierf in 1852 aan de gevolgen van tuberculose. Op dat moment werd het brailleschrift nog niet overal gebruikt. Wereldwijd werd er in deze periode gewerkt aan lees- en schrijfsystemen voor blinden. In de jaren zestig van de negentiende eeuw wordt in Amerika het zogenaamde ‘New York-stippensysteem’ gebruikt.

Uiteindelijk wordt vrijwel overal toch gekozen voor de methode van Louis Braille. Tijdens een internationale conferentie in 1932 wordt besloten dat zijn systeem in engelstaligen landen als standaard wordt ingevoerd. Wereldwijd is het systeem momenteel het meest gangbare leessysteem voor blinden.

Graf Zeppelin
Ferdinand von ZeppelinDe Duitser Ferdinand von Zeppelin is…
James Watt en de stoommachine - James Eckford Lauder
Schot die de moderne stoommachine uitvond. Voor hij zijn uitvinding deed bestonden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: