Louis Couperus en de oudheid

Couperus en de Oudheid

Louis Couperus (1863-1923) schreef een serie romans over de klassieke oudheid, waaronder De komedianten, De berg van licht en Iskander. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staat binnenkort met een tentoonstelling stil bij deze romans van de beroemde schrijver.

De expositie combineert de vroege uitgaven van Couperus’ romans met archeologische voorwerpen uit de klassieke en Egyptische collectie van het museum. De tentoonstelling is georganiseerd naar aanleiding van het jubileumjaar ‘150 jaar Louis Couperus’. De schrijver werd op 10 juni 1863, dit jaar honderdvijftig jaar geleden, geboren aan de Mauritskade in Den Haag. Het Rijksmuseum van Oudheden:


Louis Couperus schreef over de oudheid tientallen romans en verhalen, en die spelen de hoofdrol in de tentoonstelling. Waar mogelijk worden de eerste drukken van Couperus’ boeken getoond. Bij de romans
selecteerde het museum toepasselijke objecten uit de eigen klassieke en oud-Egyptische collectie, zoals een marmeren Dionysos-beeld.

Speciaal voor de tentoonstelling maakte kunstenares Elisa Pesapane daarnaast een potloodtekeningen bij elk boek. Op deze tekeningen is Couperus steeds te zien met een aan die titel gerelateerd voorwerp of oudheidkundig thema.

- advertentie -

Biograaf Frédéric Bastet

Tekening van Elisa Pesapane bij ‘De komedianten’

In de expositie is ook een bijzonder televisiefragment te zien waarin Frédéric Bastet (1926-2008), de biograaf van Louis Couperus en voormalig conservator van het museum in Leiden, commentaar geeft op filmbeelden van Louis Couperus uit zijn sterfjaar 1923. Het is de
eerste keer dat Bastet bewegende beelden ziet van Louis Couperus en hij vertelt wat dat met hem doet.

De tentoonstelling is te zien van 8 maart tot en met 25 augustus 2013. De opening valt samen met de opening van de Week van de Klassieken (7 t/m 15 maart).

Gerelateerde uitgaven:

Tafelpiano in de Chinese Kamer van Museum GeelvinckIn Museum…
paleis-loo-2
Valkenjacht, door Henri Auguste de Montpézat, ca. 1848 -…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: