Louis Couperus Museum toont ‘sprookjestekeningen’

‘De leviathannen drongen op elkaâr langs het pad dat Psyche ging.’ Bernard Reith, illustratie voor Psyche. Oostindische inkt op papier (1917). Collectie Rijksmuseum

‘De leviathannen drongen op elkaâr langs het pad dat Psyche ging.’ Bernard Reith, illustratie voor Psyche. Oostindische inkt op papier (1917). Collectie Rijksmuseum

Bij het Louis Couperus Museum in Den Haag zijn momenteel tekeningen te zien die kunstenaar Bernard Reith maakte voor de sprookjes Psyche en Fidessa van Louis Couperus.


Psyche en Fidessa (1898 en 1899) waren de eerste sprookjes die Couperus schreef. In deze periode was het schrijven van sprookjes een rage. Volgens het Couperus Museum kan dit verklaard worden vanuit het laat negentiende-eeuwse gedachtegoed:

“Het was een tijd waarin het onvoorwaardelijk geloof in de vooruitgang der wetenschap begon te wankelen. Men was van mening dat de wetenschap ‘het mysterie der dingen’ toch niet op kon lossen, omdat dit zich aan de waarneming onttrok. Het schrijven van sprookjes was de geëigende manier om dergelijke materie aan bod te kunnen laten komen zonder dat iemand daar aanstoot aan kon nemen.

Couperus liet zich inspireren door het verhaal van ‘Amor en Psyche’, oorspronkelijk afkomstig uit Apuleius’ De gouden ezel (tweede eeuw). Voor Couperus’ beide sprookjes werd een reeks illustraties gemaakt door beeldend kunstenaar Bernard Reith (1894-1974). De tekeningen voor Psyche zijn in 1927 gepubliceerd, die voor Fidessa nooit.

De expositie toont een selectie van de tekeningen voor Psyche, die zelden of nooit eerder zijn tentoongesteld. De thema’s worden in de contekst gezet van het werk van Couperus en van het denken rond 1900.

- advertentie -

Heruitgave

Louis Couperus, 1917

Louis Couperus, 1917

Deze week verschijnt een nieuwe editie van de sprookjes van Louis Couperus. Het gaat om een initiatief van twee nazaten van de kunstenaar. Via crowdfunding hebben zij de basisfinanciering bijeengebracht om deze bibliofiele of weelde-editie te financieren. Het boek zal worden uitgevoerd in hetzelfde grote formaat als de editie uit de jaren twintig, met in totaal 75 illustraties. De tekeningen zijn allemaal gemaakt in Oostindische inkt, behalve één
aquarel. De prenten passen in de Jugendstil of Art Nouveau van rond de eeuwwisseling. Meer informatie op de website www.sprookjesvancouperus.nl

Joop Zoetemelk tijdens de Tour de France van 1976 (cc)
‘Nederlanders in de Tour’ In 2015 is Utrecht de startplaats van de…
Oranjemolen nu (muZEEum)Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: