Louis Raemaekers, cartoonist van wereldfaam

Louis Raemaekers, jonge jaren

Onder de titel ‘Een cartoonist van wereldfaam’ wijdt Museum De Casteelsepoort in Wageningen vanaf 16 november een tentoonstelling aan cartoonist Louis Raemaekers (1869-1956).

Louis Raemaekers werd door de Amerikaanse media ooit uitgeroepen tot ‘the most famous cartoonist of the world’. De tekenaar verwierf bekendheid door zijn spotprenten over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Museum De Casteelsepoort:


- advertentie -

Cartoon professor Ritzema Bos, Rijkslandbouwschool Wageningen

Zijn betekenis als politiek tekenaar tijdens de Eerste Wereldoorlog was zo groot dat de Duitse regering twaalfduizend mark op zijn hoofd zette. Van Raemaekers wordt gezegd dat hij de enige privé persoon was die grote invloed heeft uitgeoefend op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.

Raemaekers werd geboren in Roermond maar had een duidelijke band met Wageningen. Hij was er zestien jaar tekenleraar aan de toenmalige Rijkslandbouwschool. Werken uit deze periode, bijvoorbeeld de bekende spotprenten van Wageningse hoogleraren, nemen een flink deel van de expositieruimte in beslag. Deze tekeningen zijn door de Wageningen Universiteit in bruikleen gegeven aan het museum.

De tentoonstelling biedt daarnaast een keuze uit originele en digitale beelden van zijn totale oeuvre, zijn werk voor dagbladen in binnen- en buitenland en de activiteiten van Raemaekers als illustrator, ontwerper en kunstschilder. Daarnaast is er een biografisch overzicht te vinden.

De tentoonstelling over de Wageningse periode in het leven van Louis Raemaekers is een opmaat tot de landelijke activiteiten rondom de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de in 2014 geplande overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de cartoonist in het Limburgs Museum te Venlo.

De tentoonstelling in Museum De Casteelsepoort loopt van 16 november 2012 tot en met 31 maart 2013.

Aanklacht oorlogsdreiging WOII

Visserijzolder van het Stadsmuseum Harderwijk - Foto: SHAls het…
museumnacht AmsterdamDe jaarlijkse Museumnacht Amsterdam is al uitverkocht. De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: