Louis Raemaekers: van Roermondenaar tot wereldburger

Het Gekkenhuis - Louis Raemaekers, 1914

Het Gekkenhuis – Louis Raemaekers, 1914

Het Cuypershuis in Roermond komt met een tentoonstelling over Louis Raemaekers, een politiek tekenaar die naam maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Louis Raemaekers

Louis Raemaekers

De expositie laat volgens het museum zien hoe Raemaekers – zoon van een Roermondse boekdrukker en uitgever – de loop van de wereldgeschiedenis mede bepaalde:


Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Nederland was weliswaar neutraal gebleven in deze oorlog maar heeft hierin door Louis Raemaekers toch een rol van betekenis gespeeld. Deze politiek tekenaar voerde met zijn scherpe observaties en rake prenten vanaf augustus 1914 in verschillende gedrukte media effectief propaganda tegen de Duitse agressie. Bij zijn overlijden in 1956 noemde de Britse krant The Times hem de enige privépersoon, die een echt grote invloed heeft gehad op het verloop van de Eerste Wereldoorlog.

Raemaekers werd geboren in Roermond en werkte lange tijd in Wageningen, als tekenleraar aan de toenmalige Rijkslandbouwschool.

In deze expositie is verder plaats ingeruimd voor Joep Bertrams. Hij neemt als politiek tekenaar honderd jaar later net als Louis Raemaekers destijds de politieke situatie in de media op de korrel.

- advertentie -

Lees ook: WOI-spotprenten als historisch bronnenmateriaal

Amsterdam en de Eerste Wereldoorlog
Godfried Pieter Joseph Jacot in de portretstudio van…
Still uit de film Patria over Arthur Knaap (patriathefilm.com)
Wie in de Eerste Wereldoorlog niet de Franse nationaliteit had maar wel…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: