Louisiana

Vlag van Louisiana

Vlag van Louisiana


In het zuiden van Amerika gelegen staat met de bijnaam Pelican State. Louisiana heeft een oppervlakte van 134.382 km² en ongeveer 4,7 miljoen inwoners. Hoofdstad van de staat is Baton Rouge.

De staat Louisiana werd voor de komst van de Europeanen bevolkt door indianenstammen zoals de Choctaw. De eerste blanke die het gebied aandeed was de Spaanse conquistador en ontdekkingsreiziger Pánfilo de Narváez. Hij ontdekte in 1528 de monding van de rivier de Mississippi. Dertien jaar na deze ontdekking verkende de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Soto het gebied.

Hoewel de Spanjaarden het gebied dus als eerst bezochten, waren het de Fransen die als eerste nederzettingen in de staat stichtten. In 1699 stichtten de Franse broers Pierre Le Moyne d’Iberville en Jean Baptiste Le Moyne de Bienville een nederzetting. Het gebied werd enkele jaren later (1712) door koning Lodewijk XIV aan de koopman Antoine de la Mothe Cadillac geschonken.

- advertentie -
De staat Louisiana in het rood gemarkeerd

De staat Louisiana in het rood gemarkeerd

In 1763 gaf Frankrijk het gebied over aan de Spanjaarden. Dit tegen de zin van de bewoners van het gebied die daarom in 1768 in opstand kwamen. Deze opstand werd door de Spanjaarden echter de kop ingedrukt. Frankrijk kreeg het gebied van Louisiana in 1800 opnieuw in handen. De Spanjaarden verkochten het met het geheime Verdrag van San Ildefonso aan de Fransen. Lang zou het gebied echter niet in handen van de Fransen blijven. Napoleon stond het gebied in 1803 aan de Verenigde Staren af.

Louisiana trad op 30 april 1812, als 18de, als staat toe tot de VS. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) sloot Louisiana zich aan bij de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika.

Vlag en motto
De pelikaan op de vlag van de Amerikaanse staat LouisianaOp de vlag van de staat Louisiana is de vogel te zien die symbool staat voor de zuidelijke staat: de pelikaan. Dit dier is al sinds de middeleeuwen het symbool voor christelijke naastenliefde, omdat de moederpelikaan, als er geen voedsel is, haar jongen haar borst laat openpikken zodat deze zich met haar bloed kunnen voeden. Onder de pelikaan is het motto van Lousiana te vinden: Union, Justice and Confidence (Eenheid, Rechtvaardigheid en Vertrouwen”).

Link:

Vlag van Kentucky Staat in het westen van Amerika.…
Vlag van Maine Staat in het noordoosten van Amerika…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: