Louvre heeft nieuwe vleugel met islamkunst

Still YouTube

Het Louvre in Parijs heeft sinds deze week een nieuwe vleugel die helemaal is gewijd aan de islam. De vleugel werd geopend in aanwezigheid van de Franse president François Hollande.

De nieuwe vleugel heeft een oppervlakte van driehonderd vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. De voormalige Franse president Jacques Chirac kwam in 2001 met het idee om een vleugel van het Louvre aan de islam te wijden


en de eerste steen werd zes jaar later gelegd door diens opvolger, Nicolas Sarkozy.

In de nieuwe tentoonstellingsruimte presenteert het wereldberoemde museum in Parijs zijn collectie islamkunst. Het Louvre heeft voor de nieuwe vleugel onder meer financiële steun ontvangen van de Franse staat en van landen als Marokko, Koeweit, Azerbeidzjan en Oman. In totaal heeft het complex ongeveer 38,5 miljoen euro gekost.

Het Louvre zegt in het nieuwe complex de grootsheid en het belang van de islamkunst in de wereldgeschiedenis te willen tonen. De islamcollectie van het museum bestaat uit ongeveer tweeduizend stukken. De oudste dateren uit de zevende eeuw en de jongste uit de negentiende eeuw.

Het museum zegt niet alleen stil te willen staan bij religie maar ook bij de islam als beschaving. In Frankrijk wonen ongeveer vier miljoen moslims.

De nieuwe vleugel is ontworpen door de Italiaanse architect Mario Bellini. Met name het golvende dak springt in het oog. Dit dak, dat daglicht doorlaat en ondersteund wordt door acht dunne buizen, staat symbool voor een zijden sluier.

Het complex is vanaf zaterdag toegankelijk voor het publiek.

Pand in Utrecht waarin het Geldmuseum gevestigd isDe Nederlandse…
Stedelijk MuseumNa een jarenlange renovatie opent het Stedelijk Museum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: