Louvre wil onbekende Frans Hals aankopen

Het Louvre in Parijs is op zoek naar Nederlandse sponsors die de aankoop van een schilderij van Frans Hals (1580-1666) mogelijk willen maken. De Wereldomroep meldt dat zaterdag.

Het gaat om een werk dat niet eerder aan het publiek is getoond en onlangs opdook bij een veilinghuis. Op het doek is een man met zwarte mantel en halflang haar te zien. Geschat wordt dat Frans Hals het werk rond 1655 maakte. Het gaat om een olieverfschilderij op een houten paneel.Het werk werd in 2008 geïdentificeerd als een echte Frans Hals. De Franse autoriteiten hebben het inmiddels de beschermde status van meesterwerk gegeven.

- advertentie -

Het schilderij kost vijf miljoen euro. Het Louvre wil dit geld vóór april bij elkaar hebben verzameld omdat het meesterwerk anders op de particuliere markt verschijnt en voor het grote publiek verloren kan gaan.

Frans Hals wordt, samen met Rembrandt en Johannes Vermeer, gerekend tot dé grootmeesters van de zeventiende-eeuwse Hollandse schilderkunst.

Vorige maand maakte het Louvre de aankoop van De Drie Gratiën van de Duitse schilder Lucas Cranach de Oude (1472-1553) bekend. Het Franse museum schakelde het publiek in voor deze aankoop. Het werk kostte in totaal vier miljoen euro. Een kwart daarvan werd door bezoekers van het Louvre bijeen gebracht. Of het museum voor de aankoop van de Frans Hals ook de hulp van het publiek gaat inroepen is niet bekend.

Still uit de videoDe kunstenaar Philip Scott Johnson heeft…
De achthoekige tuinvaas - foto: T. HaartsenPaleis Het Loo…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: