Maand van de Geschiedenis officieel van start

Start van de Maand van de Geschiedenis - Foto: Ilvy Njiokiktjien

Start van de Maand van de Geschiedenis – Foto: Ilvy Njiokiktjien

De Maand van de Geschiedenis is dinsdag officieel van start gegaan tijdens een bijeenkomst op Paleis Soestdijk. Een toepasselijke locatie want het thema van de geschiedenismaand is dit keer: Vorst & Volk.

Start van de Maand van de Geschiedenis - Foto: Ilvy Njiokiktjien

Start van de Maand van de Geschiedenis – Foto: Ilvy Njiokiktjien


De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Gedurende de hele maand oktober staan culturele instellingen stil bij het thema, onder meer met rondleidingen, open dagen, wandelingen, lezingen en tentoonstellingen. Het evenement wordt gecoördineerd door het Openluchtmuseum in Arnhem.

Het startsein werd dinsdag gegeven op Paleis Soestdijk. Onder toeziend oog van royalty-deskundige Peter van der Vorst trokken daar ter gelegenheid van de opening 460 mensen in klederdracht langs het beroemde paleisbordes. Gedurende de geschiedenismaand is in het paleis de hele maand de tentoonstelling Op Soestdijk. 200 jaar Koninkrijk te zien. Deze expositie vertelt een verhaal van tweehonderd jaar Koninkrijk en brengt de geschiedenis van het paleis tot leven aan de hand van foto’s, films, schilderijen en bijzondere objecten.

Koningsdag

Tijdens de opening werd de Nederlandse Koningsdag – als eerste nationale feestdag – op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Op Paleis Soestdijk ondertekende de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, die het initiatief nam om het feest op de lijst te plaatsen, een certificaat en hij nam een schildje in ontvangst.

- advertentie -

Verder is dinsdag de website www.wensenvoorkoningsdag.nl gelanceerd. Hierop kunnen herinneringen aan Koninginnedag en wensen voor Koningsdag worden geplaatst. Royalty-verslaggever Peter van der Vorst woonde de lancering dinsdag ook bij en liet al een wens achter op de speciale website. Hij schrijft onder meer:

Mijn wens is dat Koningsdag niet alleen draait om de verjaardag van het staatshoofd, maar vooral om de thema’s vrijheid en gelijkheid. Het lijkt me prachtig als de koning daar het symbool van kan zijn!

Start van de Maand van de Geschiedenis – Foto: Ilvy Njiokiktjien

Start van de Maand van de Geschiedenis – Foto: Ilvy Njiokiktjien

Tiende editie

De Maand van de Geschiedenis is inmiddels toe aan de tiende editie. Het complete programma is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl.

Een van de hoogtepunten van de geschiedenismaand is de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Bezoek voor kaarten meer informatie de website nachtvandegeschiedenis.nl

Historiek is partner van de Maand van de Geschiedenis. Op deze pagina vind je artikelen die aansluiten op het thema: ‘Vorst & Volk’. Ook voor republikeinen is daar overigens wel een en ander te vinden.

Koning Willem-Alexander met mantel - Foto: RVD /…
[caption id="attachment_7650" align="alignleft" width="265"] Francisco FrancoDe Verenigde Naties willen dat Spanje een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: