Maand van de Geschiedenis officieel van start

Startschot Maand van de Geschiedenis 2014

Startschot Maand van de Geschiedenis 2014 (Jasper Juinen / MVDG)

Thema: Vriend & Vijand

Woensdagmiddag is de Maand van de Geschiedenis officieel van start gegaan tijdens een openingsfestival bij Huis Doorn. Onder toeziend oog van Jort Kelder en het levensechte paard Joey uit de theatervoorstelling War Horse, werd het startschot gegeven door Marjan Hammersma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Jasper Juinen / MVDG

Jasper Juinen / MVDG


De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en wordt – in samenwerking met verschillende partners – georganiseerd door het Openluchtmuseum. Gedurende de geschiedenismaand organiseren honderden instellingen activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Vriend & Vijand’. Een van de hoogtepunten van de maand is de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Op het openingsfestival kwamen volgens de organisatie zo’n vijfhonderd geschiedenisliefhebbers af. Met debatten, theater, televisie, film en quiz kregen de toeschouwers een voorproefje van wat er in oktober te gebeuren staat.

Ook was er een optreden van de Konrad Koselleck Big Band, met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo.

- advertentie -

Eerste Wereldoorlog.nu

Tijdens de openingsceremonie werd ook het nieuwe platform Eerste Wereldoorlog.nu gelanceerd. Drijvende krachten achter deze website zijn Huis Doorn, het NIOD en het Openluchtmuseum. Het wil het coördinatieplatform voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zijn. Bezoekers vinden er onder meer achtergronden over de Eerste Wereldoorlog in Nederland en een overzicht van herdenkingen in Nederland. Ook is op de website nieuws te vinden dat gerelateerd is aan de Grote Oorlog.

Michel Krielaars presenteerde tijdens het openingsfestival van de geschiedenismaand zijn essay Het kleine koude front. Dit essay is gedurende de hele maand te koop in de Nederlandse boekhandels (2,95 euro).

Het complete programma van de Maand van de Geschiedenis is te vinden op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

Kansel in Nijkerk - cc
Bij uitgeverij Aspekt verschijnt binnenkort de bundel De kogel door de kerk?.…
EersteWereldoorlog.nu
EersteWereldoorlog.nuTijdens de opening van de Maand van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: