Maand van de Geschiedenis officieel van start

Startschot Maand van de Geschiedenis 2014
Startschot Maand van de Geschiedenis 2014 (Jasper Juinen / MVDG)

Thema: Vriend & Vijand

Woensdagmiddag is de Maand van de Geschiedenis officieel van start gegaan tijdens een openingsfestival bij Huis Doorn. Onder toeziend oog van Jort Kelder en het levensechte paard Joey uit de theatervoorstelling War Horse, werd het startschot gegeven door Marjan Hammersma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Jasper Juinen / MVDG
Jasper Juinen / MVDG


Eerste Wereldoorlog Nu
Eerste Wereldoorlog Nu
De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en wordt – in samenwerking met verschillende partners – georganiseerd door het Openluchtmuseum. Gedurende de geschiedenismaand organiseren honderden instellingen activiteiten rond het thema van dit jaar: ‘Vriend & Vijand’. Een van de hoogtepunten van de maand is de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Op het openingsfestival kwamen volgens de organisatie zo’n vijfhonderd geschiedenisliefhebbers af. Met debatten, theater, televisie, film en quiz kregen de toeschouwers een voorproefje van wat er in oktober te gebeuren staat.

Ook was er een optreden van de Konrad Koselleck Big Band, met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo.

- advertentie -

Eerste Wereldoorlog.nu

Tijdens de openingsceremonie werd ook het nieuwe platform Eerste Wereldoorlog.nu gelanceerd. Drijvende krachten achter deze website zijn Huis Doorn, het NIOD en het Openluchtmuseum. Het wil het coördinatieplatform voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zijn. Bezoekers vinden er onder meer achtergronden over de Eerste Wereldoorlog in Nederland en een overzicht van herdenkingen in Nederland. Ook is op de website nieuws te vinden dat gerelateerd is aan de Grote Oorlog.

Michel Krielaars presenteerde tijdens het openingsfestival van de geschiedenismaand zijn essay Het kleine koude front. Dit essay is gedurende de hele maand te koop in de Nederlandse boekhandels (2,95 euro).

Het complete programma van de Maand van de Geschiedenis is te vinden op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

Kansel in Nijkerk - cc
Bij uitgeverij Aspekt verschijnt binnenkort de bundel De kogel door de kerk?.…
EersteWereldoorlog.nu
EersteWereldoorlog.nuTijdens de opening van de Maand van de…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net