Maand van de Geschiedenis officieel van start

De Maand van de Geschiedenis is maandag officieel van start gegaan. Gedurende de hele maand oktober organiseren honderden instellingen activiteiten aan de hand van het thema van dit jaar: Arm & Rijk.

De geschiedenismaand wordt voor het eerst georganiseerd door het Rijksmuseum en het Openluchtmuseum. De afgelopen jaren werd het evenement georganiseerd door het


Nationaal Historisch Museum maar dat hield begin dit jaar op te bestaan. Het primaire doel van de Maand van de Geschiedenis is een breed publiek, inclusief het onderwijs, op een toegankelijke en aansprekende manier in aanraking brengen met geschiedenis.

- advertentie -

Afgelopen vrijdag werd de Maand in het Openluchtmuseum al geopend. Toen werd ook het essay bij de Maand van de Geschiedenis gepresenteerd. In dit essay, getiteld Wat een held!, neemt Volkskrant-journalist Martin Sommer het op voor enkele vaderlandse helden.

Verder gingen de directeuren van het Rijksmuseum en Openluchtmuseum kort in op het belang van de geschiedenismaand. De directeuren gaven aan blij te zijn dat het historische evenement ondanks forse bezuinigingen dit jaar toch doorgang kon vinden. Of het evenement in de toekomst ook weer geschiedenismaand zal zijn is nog niet duidelijk. Mogelijk keert men straks weer terug naar het oude concept van de Week van de Geschiedenis.

Programma van de geschiedenismaand op www.maandvandegeschiedenis.nl

Programma

Tijdens de Maand van de Geschiedenis zijn er op honderden plaatsen in Nederland bijzondere activiteiten rond en over geschiedenis. In musea, bibliotheken, erfgoedhuizen en op scholen. Zo staat de binnenstad van Nijmegen medio oktober bijvoorbeeld een etmaal helemaal in het teken van de Nijmeegse geschiedenis en is er op 1 oktober een Groninger Nacht van de Geschiedenis.

Op www.maandvandegeschiedenis.nl is het volledige programma te vinden. Historiek plaatst de komende maand ook veel berichten die gerelateerd zijn aan de geschiedenismaand. Een overzicht van die berichten is hier te vinden.

Libris Geschiedenis Prijs

Nacht van de Geschiedenis

De geschiedenismaand wordt op zaterdag 27 oktober afgesloten met de traditionele Nacht van de Geschiedenis. De afsluiting vindt dit keer plaats in het Atrium van het Rijksmuseum en wordt gepresenteerd door Jort Kelder. Hoofdspreker van de Nacht is de Britse historicus Simon Schama.

Tijdens de Nacht wordt ook de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt voor het beste historische boek van 2011. Vijf boeken maken nog kans op die prestigieuze prijs.

Medewerkers van de stichting proeven de soep - Foto:…
bonnie-en-clyde-foto
De Colt .38 revolver van Bonnie Parker - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: