Machtigste vrouw Rode Khmer vrijgelaten

Ieng Thirith – Foto: Cambodja Tribunaal


Het Cambodja-tribunaal heeft de 80-jarige Ieng Thirith vrijgelaten. Ze zou te ziek zijn om nog te worden berecht.

Dat Ieng Thirith niet berecht zou worden was al sinds eind vorig jaar bekend, maar nu is ze dus ook op vrije voeten gesteld. In de jaren zeventig was ze de belangrijkste vrouw binnen de Rode Khmer. Ze werd verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, genocide en moord. Volgens de rechtbank kan ze niet berecht worden vanwege


haar geestelijke gesteldheid. Ieng Thirith lijdt aan dementie en heeft mogelijk Alzheimer.

- advertentie -

Veel overlevenden van het Rode Khmer-regime zijn boos over de vrijlating. Ieng Thirith mag Cambodja voorlopig niet verlaten. Mogelijk wordt ze nog opgeroepen door het tribunaal.

Ieng Thirith is de echtgenote van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary. Hij moet, samen met twee andere voormalige leiders van de Rode Khmer, nog wel terechtstaan voor het tribunaal.

Democratisch Kampuchea

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van premier Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

De hoogste leider van de militaire communistische organisatie, Pol Pot, overleed in april 1998 in de jungle van Cambodja.

Slag bij Antietam - B. McClellan, 1888In Amerika is…
Gerrit Komrij - Foto: CC/Anna IetswaartDe eerder dit jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: