“Mag ik uw John Hancock?”

Handtekening van John Hancock op de Declaration of Independence

Handtekening van John Hancock op de Declaration of Independence

John Hancock was een Amerikaans staatsman die vooral bekend is omdat hij de eerste persoon was die in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring aannam. Omdat zijn handtekening op het document nogal groot is, is ‘John Hancock’ in het Amerikaans een synoniem voor ‘handtekening’ geworden.

Hancock was voorzitter van het Continental Congress dat de Onafhankelijkheidsverklaring aannam. Hij mocht als eerste zijn handtekening op het beroemde document plaatsen. Bescheiden was hij niet. In vergelijking met de vele andere handtekeningen op de verklaring, is de handtekening van Hancock nogal aan de grote kant.

Volgens sommige verhalen schreef Hancock zijn naam expres groot, zodat koning George III van Engeland hem ook kon lezen. Wie andere documenten bestudeert ziet echter dat Hancock altijd nogal scheutig was met inkt wanneer hij zijn naam ergens onder moest zetten.

Begin van de Amerikaanse natie

Met de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (Declaration of Independence) verklaarden de Verenigde Staten zich onafhankelijk van de Britse monarchie. Voor het grootste deel werd het stuk geschreven door de latere Amerikaanse president Thomas Jefferson. In het stuk ging hij uit van de natuurlijke gelijkheid van alle mensen op aarde en hun recht op leven, vrijheid en het nastreven van geluk. Het aannemen van de Onafhankelijkheidsverklaring betekende het officiële begin van de Amerikaanse natie.

Meer historische trivia

Brasher Gold Doubloon (Heritage Auctions)In de Amerikaanse stad…
Foto: stock.xchngHet boek Kinderen van Duitse militairen in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: