Malle Babbe heette in werkelijkheid Barbara Claes

Malle Babbe – Frans Hals, ca. 1633

In de zeventiende eeuw maakte Frans Hals zijn schilderij Malle Babbe. Het doek werd ook wel bekend onder de namen Hille Bobbe en Heks van Haarlem. Op het werk is een oudere, lachende vrouw te zien met in haar rechterhand een bierkroes. Museum Het Dolhuys in Haarlem heeft nu ontdekt dat de vrouw op dit doek in werkelijkheid Barbara Claes heette.

Het Dolhuys staat, in het kader van het Frans Hals Jaar, de komende tijd geregeld stil bij het leven en werk van Frans Hals.


Dit onder meer omdat diens zoon Pieter enige tijd opgenomen was in Het Dolhuys, een voormalig tehuis voor krankzinnigen. Een onderzoekers vond in het Noord-Hollands Archief bewijs van de opname van deze Pieter Hals. Deze documenten worden de komende tijd tentoongesteld in de Regentenkamer van het museum.

- advertentie -

Ook ‘Malle Babbe’ was opgenomen in het toenmalige ‘arbeidshuis’. Onderzoeker Floris Mulder wist aan de hand van een aantal documenten in het Noord- Hollands Archief de identiteit van deze vrouw te achterhalen. De vrouw die Frans Hals rond 1633 op zijn beroemde werk afbeeldde blijkt Barbara Claes te hebben geheten. Veel is er verder niet over haar bekend. De vrouw overleed in 1663, maar haar geboortejaar is onduidelijk. De documenten die tot de onthullding van de identiteit van Malle Babbe leidden, zijn de komende tijd in het museum te zien.

In de jaren zeventig scoorde Rob de Nijs een hit met het nummer Malle Babbe. De vrouw wordt in dat lied onder meer een “Lekker stuk, malle meid, lekker dier van plezier” genoemd.

Gerelateerde boeken

ieng-sary
Ieng SaryIeng Sary, minister van Buitenlandse Zaken tijdens het…
Deel van de cover van 'Onkuisheid'Wat wisten priesters in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: