Mandela niet alleen held in nieuwe film

Mandela: Long Walk to Freedom

Mandela: Long Walk to Freedom

In de nieuwe film ‘Mandela: Long Walk to Freedom’ wordt Nelson Mandela niet afgeschilderd als held. Dat zegt hoofdrolspeler Idris Elba tegen de BBC. Ook zijn mindere kanten komen aan bod in de film die afgelopen weekend in Toronto in première ging.


De film – die is gebaseerd op Mandela’s gelijknamige autobiografie – gaat onder meer over Mandela’s jonge jaren als advocaat en politiek activist. Mandela wordt in de film ook neergezet als womanizer die gewelddadig was tegen zijn eerste vrouw, Evelyn. “We wilden meneer Mandela niet beledigend”, vertelt Elba tegen de BBC, “maar ik wilde geen oneerlijk portret van hem maken.” Zowel de goede als de slechte kant van Mandela worden in de film getoond.

Long Walk to Freedom

De autobiografie van Nelson Mandela verscheen als boek in 1994 en begint in Mandela’s vroege jeugd, als hij een lid is van de Thembu-dynastie. Hij vertelt hoe hij in 1950 terechtkomt bij het African National Congress (ANC) en hoe hij met guerillatechnieken en als ondergrondse organisatie strijdt tegen de apartheid. Zijn 27-jarig gevangenschap in Robbeneiland wordt ook beschreven. Het boek won in 1995 de Alan Paton Award en is nu dus verfilmd door Justin Chadwick

Mandela: Long Walk to Freedom is door critici wisselend ontvangen. Sommigen vinden de film weinig opzienbarend. Over hoofdrolspeler Idris Elba zijn de meeste recensenten wel erg positief. Elba is vooral bekend als ‘Luther’ in de gelijknamige serie en kruipt voor het eerst in de huid van Nelson Mandela. Afgelopen jaren werd Mandela onder anderen vertolkt door Morgan Freeman, Danny Glover, David Harewood en Sidney Poitier.

- advertentie -

De film over Mandela is een van de vele biografische films die uitkomen dit jaar. Binnenkort worden er ook films verwacht over Julian Assange, Jimi Hendrix en Paul Potts.

Trailer van de film:

Boeken over en van Nelson Mandela:

Leven met Oranje - Huub WijfjesBij Beeld en…
Nederlandse excuses voor executies Indonesië - Still NOSDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:

Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: