Manuscript Gebroeders Van Limburg brengt 2,5 miljoen op

Pagina uit het manuscript van de Gebroeders van Limburg - Afb: Millon Brussel

Pagina uit het manuscript van de Gebroeders van Limburg – Afb: Millon Brussel

Bij een Belgisch veilinghuis is vorige maand een vijftiende-eeuws manuscript van de Gebroeders van Limburg geveild voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Veilinghuis Millon Brussel heeft dat bekendgemaakt.

Afbeelding uit het manuscript van de Gebroeders van Limburg - Afb: Millon Brussel

Afbeelding uit het manuscript van de Gebroeders van Limburg – Afb: Millon Brussel


Het 178 pagina’s tellende manuscript – dat een afmeting heeft van 15 bij 10 centimeter – werd enige tijd geleden door een particulier gevonden in een privébibliotheek. Het werk bevat achtendertig grote illustraties die zijn toegewezen aan de Gebroeders Van Limburg.

Deze broers (Paul, Herman en Johan) behoren tot de bekendste boekverluchtigers uit de Middeleeuwen. Ze zijn vooral bekend om hun kalenderminiaturen in het getijdenboek Les tres riches heures du Duc de Berry (De zeer rijke uren van de hertog van Berry). Na hun opleiding te hebben genoten in het atelier van hun vader in Nijmegen, verhuisden de broers naar Frankrijk waar ze onder meer werken maakten voor Filips de Stoute en de hertog van Berry.

Volgens het veilinghuis lijken sommige afbeeldingen in het gevonden werk op de miniaturen in Les tres riches heures du Duc de Berry. Het nieuwe manuscript kreeg als titel Heures dessinées, au coeur du foyer artistique des frères de Limbourg. Wie het boekwerk gekocht heeft is niet bekendgemaakt.

- advertentie -

Navolgers

Volgens Clemens Verhoeven van de Stichting Gebroeders van Limburg in Nijmegen kan het overigens niet om een boek van de broers gaan. “Want dan zou het boek veel en veel meer geld waard zijn. Hun boeken zijn te kostbaar om aan het publiek te laten zien”, aldus de deskundige tegenover Omroep Gelderland. Verhoeven denkt dat het om een boek van navolgers van de Gebroeders van Limburg gaat.

Lees ook: Getijdenboeken, middeleeuwse devotie ten top

Gerard Heineken - Annejet van der Zijl
Gerard Heineken - Annejet van der ZijlDe bekende…
Frietkot in Oud-Heverlee - Foto: CC/Wouter HagensHet Belgische…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: