Margraten geeft 4000 bevrijders een gezicht

De Amerikaanse begraafplaats Margraten geeft ruim vierduizend soldaten die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland een gezicht. Bij de graven en de zogenaamde Muren der Vermisten zijn van 1 tot en met 5 mei foto’s te zien van militairen die sneuvelden tijdens bevrijdingsoperaties.

ddTijdens de openingstijden van de begraafplaats zijn de komende dagen vrijwilligers aanwezig die vragen over de begraafplaats en het eerbetoon kunnen beantwoorden.

Zondag wordt het eerbetoon symbolisch geopend door de overhandiging van de laatste foto. Het gaat om een tekening van Willy F. James Jr., de enige Medal of Honor ontvanger (de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding) nog zonder gezicht. De tekening werd gevonden door Mieke Kirkels tijdens haar onderzoek naar zwarte bevrijdingskinderen voor de Stichting Ontbrekende Verhalen Limburg.

De begraafplaats Margraten is een Amerikaanse militaire begraafplaats en monument ter nagedachtenis aan de overleden Amerikaanse soldaten ten tijde van de strijd in Zuid-Limburg, het Ardennenoffensief en in het Roergebied.

- advertentie -

Boek: De Margraten Boys – Hoe een dorp weigerde de Amerikaanse bevrijders te vergeten
Boek: Van Alabama naar Margraten – Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins

Telefoon 2 minuten uit tijdens Dodenherdenking
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept Nederlanders op om tijdens…
Reinhold Hanning was onderdeel van de Totenkopf-divisie van de SS in Auschwitz
De 94-jarige Reinhold Hanning was tijdens de Tweede Wereldoorlog bewaker in concentratiekamp…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: