Maria Sibylla Merian (1647-1717) – Kunstenares en biologe

Het is dinsdag precies 366 jaar geleden dat de Duitse schilderes en biologe Maria Sibylla Merian werd geboren. Zij werd onder meer beroemd door haar gekleurde tekeningen van rupsen en vlinders. Deze werken waren niet alleen mooi gemaakt, ze waren ook wetenschappelijk zeer interessant.

Doodle voor kunstenares en biologe Maria Sibylla Merian

Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 366ste geboortedag van Anna Maria Sibylla Merian (1647 -1717) is het traditionele logo dinsdag vervangen door een aantal entomologische tekeningen.

Maria Sibylla Merian werd op 2 april 1647 geboren in Frankfurt en groeide op in een kunstenaarsmilieu. Haar vader, Matthäus der Ältere, was graveur en had een uitgeversbedrijf. De biologische vader van Maria overleed echter al toen zij drie jaar was. Maria´s moeder trouwde enige tijd later met de Nederlandse bloemenschilder en kunsthandelaar (1614-1681). Van deze stiefvader leerde Maria Sibylla de beginselen van de teken- en schilderkunst.

De Duitse was met name geïnteresseerd in het tekenen en schilderen van bloemen en insecten. Tijdens haar werk bestudeerde ze deze dieren als een wetenschapster. Veel van de vlinders in haar boeken zijn dan ook nog steeds te determineren.

- advertentie -

Tekening van Maria Sybilla Merian (detail)

De kunstenares en biologe trouwde met schilder-architect Andreas Graff. Dit huwelijk was echter niet erg gelukkig. In 1685 brak ze met haar echtgenoot en trok ze naar de labadistengemeenschap Waltha State in het Friese Wieuwerd. Haar halfbroer Caspar Merian (1627-1686) had zich ongeveer acht jaar eerder al bij deze religieuze commune aangesloten. Gedurende haar verblijf op Waltha State kon Merian haar werk slechts beperkt voortzetten. Ze werkte in deze periode wel aan wat haar ‘kruidenserie’ zou gaan heten.

Metamorfose van tropische insecten

Maria Sibylla Merian - Afb: historici.nl

Maria Sibylla Merian – Afb: historici.nl

In de zomer van 1691 verliet Merian de labadistengemeente en verhuisde naar Amsterdam. Ze begon daar een handel in geprepareerde insecten en hervatte haar natuurhistorisch onderzoek. Eind zeventiende eeuw reisde ze, samen met haar jongste dochter Dorothea Maria Graff, naar Suriname. De biologe deed hier onder meer onderzoek naar de metamorfose van tropische insecten.

Vandaag de dag is Maria Sibylla Merian nog altijd erg beroemd. In Duitsland was haar beeltenis ooit te vinden op het bankbiljet van 500 Mark en vanwege haar band met Nederland is de onderzoekster en kunstenares ook opgenomen in het onlangs verschenen standaardwerk 1001 Vrouwen, over vrouwen die een belangrijke rol speelden in de Nederlandse geschiedenis. En dinsdag staat de startpagina van zoekmachine Google dus wereldwijd in het teken van haar geboortedag.

Boek: 1001 Vrouwen

Elisabeth van Culemborg (1475-1555) Elisabeth van Culemborg (1475-1555), hofdame,…
Henry Van de Velde
Het is woensdag precies honderdvijftig jaar geleden dat de Belgische kunstenaar en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: