Mariabeleving in Limburg

Mariabeleving in Limburg

Mariabeleving in Limburg

Al eeuwen roepen miljarden mensen over de hele wereld Maria aan. Ook in Limburg. In bijna ieder Limburgs dorp staat wel een Mariakapel en veel Limburgers lopen daar niet langs zonder Maria te groeten of een kaars aan te steken. In Centre Céramique in Maastricht is vanaf dinsdag 22 oktober een tentoonstelling te zien over de Mariabeleving in Limburg.


De tentoonstelling, getiteld ‘Maria, vol van genade – Mariaverering in Limburg’, gaat over de populariteit van Maria die 2013 jaar geleden, zoals velen geloven, het leven gaf aan Jezus, de zoon van God. Centre Céramique:

En onbevlekt ontvangen of niet, wat vaststaat is dat Maria ontelbaar veel mensen troost en inspiratie biedt. De tentoonstellingsmakers hebben proberen te doorgronden hoe het mogelijk is, en wat het precies is, dat Maria zo oneindig populair maakt. De tentoonstelling gaat daarbij ook vooral over de Mariabeleving in Limburg. Maria is door en door verweven met de Limburgse cultuur, die stevig is geworteld in het katholicisme.

Hoewel de kerk terrein verliest is volgens het museum in Limburg nog steeds sprake van een levendige Mariaverering. De tentoonstelling laat zien op welke manieren mensen invulling geven aan hun devotie. In een documentaire – speciaal met TV Maastricht geproduceerd – vertelt een tiental Limburgers over hun persoonlijke Mariabeleving.

Verder is er een hoofdstuk met zogenaamde devotionalia van Limburgers, met hun eigen verhalen bij deze objecten. Ook wordt aandacht besteed aan Limburgse Marialegendes en aan talloze kerken en kapellen in de provincie die zijn gewijd aan Maria. Verder is er een speciaal hoofdstuk over de plaats die Maria inneemt in de Bijbel, haar rol in de vele apocriefe Mariaverhalen, en Mariaverbeelding in de kunst. In de tentoonstelling zijn veel Mariabeelden te zien, schilderijen, foto’s en prenten: kunst, maar ook kitsch.

De tentoonstelling is te zien van 22 oktober 2013 tot en met 14 september 2014.

Baruch Spinoza
Baruch SpinozaBij uitgeverij Vantilt verschijnt deze week het…
Kazimir Malevich, Baadsters op de rug gezien, 1908-1909.…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: