Maritiem Museum eert cartograaf Gerardus Mercator

De atlas van Mercator – Foto: Maritiem Museum Rotterdam

Het Maritiem Museum Rotterdam staat de komende tijd met een speciale familietentoonstelling stil bij het vijfhonderdste geboortejaar van de beroemde cartograaf Gerardus Mercator.

In 2012 is het vijfhonderd jaar geleden dat de beroemde cartograaf Gerardus Mercator (1512-1594) als schoenmakerszoon werd geboren in het Oost-Vlaamse Rupelmonde. In de zestiende eeuw waren cartografen belangrijke figuren omdat zij de wereld stukje bij beetje volledig in kaart gingen brengen. Mercator wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne cartografie.- advertentie -

Portret van Mercator – Foto: Maritiem Museum Rotterdam

Zijn kaarten waren erg praktisch en gemakkelijk te lezen. Hij werd vooral bekend met de door hem in 1569 geïntroduceerde Mercatorprojectie, waarbij de lengte- en breedtegraden als rechte evenwijdige lijnen worden getekend. Het Maritiem Museum:

In de zestiende eeuw waagde men zich steeds verder van de kust. Er werden nieuwe landen ontdekt en kaartenmakers brachten de wereld steeds preciezer in beeld. Maar hoe geef je de ronde aarde weer op een platte kaart? De oplossing van de zestiende-eeuwse cartograaf Mercator werd wereldberoemd doordat zeelieden hun koers voor het eerst in de geschiedenis met een rechte lijn op een zeekaart konden uitstippelen en deze vervolgens met een constante kompaskoers konden volgen. Een revolutie.

Acteur Jack Wouterse opent in het museum zondag 16 oktober de familietentoonstelling Recht zo die gaat! – varen op de kaart van Mercator. In deze tentoonstelling zijn onder meer historische kaarten en scheepsmodellen te bewonderen, maar de bezoekers gaan ook zelf aan de slag. Met globes, zeekaarten, verrekijkers, kompassen, de sterrenhemel en zelfs lachspiegels ontdekken ze hoe je kunt navigeren op zee mét maar ook zonder de beroemde wereldkaart van Mercator.

Het verhaal over de wereldkaart van Mercator wordt geïllustreerd met objecten uit de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam die uniek zijn in de wereld en maar zelden uit het depot komen. Te zien is de originele kaart van Mercator uit 1569 waarvan slechts drie exemplaren in de wereld bewaard zijn gebleven. Het Maritiem Museum bezit het enige ingekleurde exemplaar dat bovendien is samengesteld in de vorm van een atlas. Ook de aardglobe van de hand van Mercator is te vinden in de tentoonstelling. Conservator Ron Brand:

Saillant detail is dat Mercator zelf nooit een grote zeereis heeft gemaakt. Hij maakte zijn wereldkaart en globe in zijn atelier aan de hand van technische berekeningen en verhalen van zeevaarders.

De tentoonstelling Recht zo die gaat! – varen op de kaart van Mercator is te zien van 16 oktober 2011 tot en met 8 september 2013

nijmegen-bombardement-265
Nijmegen rond 1900Van ellende in de krotwoningen in de…
napoleon-atlas-van-stolk-spotprenten-2-560
Afb: Atlas Van Stolk, RotterdamAtlas Van Stolk toont in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: