Mark Pieters winnaar OIKOS publieksprijs

OIKOS

De jaarlijkse publieksprijs van het landelijke OnderzoeksInstituut voor Klassieke Oudheid Studiën in Nederland (OIKOS) is dit jaar gewonnen door Mark Pieters. Hij won de prijs voor zijn werkzaamheden als redacteur bij uitgeverij Athenaeum Polak en Van Gennep.

De publieksprijs werd in 2005 ingesteld om personen of instanties te eren die “in bijzondere mate hebben bijgedragen aan verspreiding van kennis over de klassieke oudheid onder een- advertentie -

Week van de Klassieken 2012

groter publiek, door vertalingen of op andere wijze”.

Mark Pieters heeft als redacteur van uitgeverij Athenaeum Polak en Van Gennep lange tijd een belangrijke rol gespeeld in de uitgave van Nederlandse vertalingen van klassieke werken. OIKOS:

Hij heeft zich er steeds voor ingezet om ‘de klassieken’ in het Nederlands levend en relevant te houden door een keur van vertalers en vertalingen te stimuleren en te faciliteren. Dit heeft hij niet alleen gedaan door zijn bijdrage aan de prachtig uitgevoerde Baskerville reeks, maar ook door de klassieken uit te brengen in meer toegankelijke paperbackuitgaven en in de Salamander Klassiek reeks.

Volgens het onderzoeksinstituut was Pieters ook een van de eersten die in Nederland serieus reclame maakte voor klassieke vertalingen. Zo was hij bijvoorbeeld een van de drijvende krachten achter de ‘Week van de Klassieken’.

De OIKOS publieksprijs bestaat uit 500 euro plus een wisselbeker. Eerder werd de prijs onder meer gewonnen door Jona Lendering (2010), Marietje d’Hane Scheltema (2009), Vincent Hunink (2006) en Fik Meijer (2005).

OIKOS is een samenwerkingsverband van de zes universiteiten in Nederland met een opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur of Oudheidstudiën (Radboud Universiteit Nijmegen, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam). Het instituut richt zich op het coördineren van het onderzoek en het verzorgen van onderwijs voor de promovendi en onderzoeksmasterstudenten op het gebied van de Grieks-Romeinse oudheid in Nederland.

brandweermonument
Nationaal BrandweermonumentIn Arnhem is zaterdag het Nationaal Brandweermonument onthuld.…
Brand in Westerstraat in de Jordaan. Twee katten werden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: