Mark Rothko in het Gemeentemuseum

Untitled 1968 acrylic on paper Mark Rothko (Gemeentemuseum)

Untitled 1968 acrylic on paper Mark Rothko (Gemeentemuseum)


Zinderende verflagen

Sinds dit weekend is in het Gemeentemuseum in Den Haag een overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) te zien. Het is veertig jaar geleden dat er in Nederland voor het laatst een grote Rothko-tentoonstelling bezocht kon worden.

Mark Rothko, eigenlijk Marcus Rothkowitz, werd geboren in Letland en groeide op in de Verenigde Staten. Hij kwam pas relatief laat en min of meer toevallig tot de ontdekking dat schilderen iets voor hem was. Hij volgde enkele opleidingen, maar bleef zichzelf altijd als autodidact zien.

Mark Rothko Untitled 1949. National Gallery Washington

Mark Rothko Untitled 1949. National Gallery Washington


Rothko werd uiteindelijk bekend als een van de grote vertegenwoordigers van het abstract expressionisme. In veel van zijn werken probeerde de kunstenaar de ruimte in kleur zichtbaar te maken zonder dat op de doeken zelf verwezen werd maar de buitenwereld.

Voor de overzichtstentoonstelling werkt het Gemeentemuseum samen met de National Gallery of Art in Washington dat veel werken van Rothko bezit. Het Gemeentemuseum over het werk van de Amerikaan:

- advertentie -

Wanneer je voor de immense doeken van Mark Rothko staat, voel je hoe je zijn wereld ingezogen wordt. De kleurvelden, opgebouwd uit zinderende verflagen, zijn van een ongekende intensiteit en verbeelden universele gevoelens als angst, extase, tragiek en euforie. Rothko was een intense kunstenaar die alles gaf en zoals vaker met grote kunstenaars, een moeilijk leven kende; gevoed door de ontgoocheling die de wereldoorlogen teweeg hadden gebracht en geteisterd door depressie. Een getormenteerde ziel die tot grootse kunst in staat was, en mensen tot op de dag van vandaag hiermee troost en verwondert.

Over zijn eigen werk zei de kunstenaar ooit:

‘Mensen staan voor mijn schilderijen te huilen, omdat ze dezelfde spirituele ervaring hebben als ik had, toen ik het schilderde’.

Mark Rothko Untitled1969. National Gallery Washington

Mark Rothko Untitled1969. National Gallery Washington

Classic style

Tentoonstellingen van Rothko trekken een groot publiek en op veilingen levert zijn werk recordbedragen op.

In de tentoonstelling komt Rothkos zogenaamde classic style aan bod, maar er wordt ook aandacht besteed aan het vroege werk, dat minder vaak wordt getoond. Recent onderzoek naar Rothko’s overgangsperiode toont aan dat hij vanuit een soort fauvistisch realisme een eigen vorm van surrealisme ontwikkelde om daarna voor volledige abstractie te kiezen.

De tentoonstelling in het Gemeentemuseum loopt tot en met 1 maart 2015.

Oranjezaal op Google Street View
De beroemde Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch is sinds deze week…
Het oude stadhuis in Amsterdam (Pieter Jansz. Saenredam 1657), onderdeel van de Collectie Amsterdam
Het oude stadhuis in Amsterdam (Pieter Jansz. Saenredam…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: