Dark
Light

Markering voor ruim veertig Joodse werkkampen

Auteur:
1 minuut leestijd
Kamp De Beetse bij het Zuid-Oost Groningse Westerwolde – Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork gaat, in samenwerking met verschillende gemeenten, alle voormalige Joodse werkkampen in Nederland een ‘gezicht’ geven.

Onze dagen, herinneringen aan de Jodenvervolging – Coen Rood
Voor vrijdag 2 oktober 1942 werkten er duizenden Joodse mannen als dwangarbeiders in werkkampen verspreid over het noorden en oosten van Nederland. Op die vrijdag in 1942 veranderde er echter iets. Alle Joodse mannen moesten op die dag naar kamp Westerbork. Soms moesten ze de hele weg lopend afleggen. De Duitse bezetter had besloten alle ruim veertig Joodse werkkampen op te heffen.

Onder het mom van familiehereniging vertrekken de mannen, in onwetendheid over hun toekomst, naar doorvoerkamp Westerbork.

Op zondag 2 oktober aanstaande is het 69 jaar geleden dat de werkkampen opgeheven werden. Op die dag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork het boek Onze Dagen, herinneringen aan de Jodenvervolging van oud-dwangarbeider Coen Rood gepresenteerd. Na de oorlog schreef hij zijn herinneringen op aan de elf werk- en concentratiekampen die hij had overleefd. Zo beschreef hij bijvoorbeeld in detail wat er in 1942 met hem gebeurde, hoe hij toen in één van de Joodse werkkampen terecht kwam en daar onder zware omstandigheden moest werken. Zijn verslagen onder meer door bekende historici als Jacques Presser en Loe de Jong gebruikt. Van een integrale publicatie kwam het echter nooit. Nu wordt zijn complete werk dus voor het eerst in boekvorm uitgebracht.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork grijpt de boekpresentatie aan om aandacht te vragen voor de vele Joodse werkkampen. Directeur Dirk Mulder:

“We gaan, in overleg met plaatselijke initiatiefnemers en gemeenten, de vergeten Joodse werkkampen markeren. Dat doen we, omdat de werkkampen een belangrijk onderdeel vormden van de nazi-vervolging van de Joden. Zo’n werkkamp was de eerste stap op weg naar deportatie en moord. Daar is lange tijd te weinig aandacht voor geweest.”

Het herinneringscentrum wil dat de markering in een “stilistische vorm” herinnert aan de geschiedenis van de historische plek en daarover informatie geeft. Enkele jaren geleden stelde het centrum samen met enkele andere organisaties al de website www.joodsewerkkampen.nl samen. Op deze site is veel informatie te vinden over de verschillende Joodse werkkampen.

Lees ook: Plannen voor nationaal museum Joodse Werkkampen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×