Martinair neemt afscheid van Nederland

Martinair bedankt Nederland tijdens de laatste vlucht – Foto: Martinair

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij voerde maandag zijn laatste passagiersvlucht uit. Aan boord van deze laatste historische vlucht onder meer de oprichter van de maatschappij: Martin Schröder.

Schröder begon zijn bedrijf in 1958 onder de naam Martin’s Air Charter. Een naam die enkele jaren later veranderd werd in Martinair Holland. Aanvankelijk voerde het bedrijf alleen rondvluchten uit boven Amsterdam, maar na enige tijd ging Martinair ook internationale vluchten aanbieden. De eerste buitenlandse bestemming was Palma de Mallorca.- advertentie -

Logo van Martinair

Het bedrijf over deze vluchten:

meer dan vijf lange uren in de lucht; koffie uit een thermoskan; geen warme maaltijd, maar zelf gesmeerde broodjes. Vliegen is dan nog een echte happening.

Samen met Transavia doorbrak Martinair met haar passagiersvluchten in deze periode het monopolie van KLM.

In de jaren zestig groeide het bedrijf gestaag en werd de vloot stukje bij beetje uitgebreid. Martinair voerde niet alleen passagiersvluchten uit maar vervoerde ook vracht over de hele wereld. In eigen land nam Martinair in de jaren zestig een eigen gebouw op Schiphol in gebruik: het zogenaamde Palengebouw.

Schröder nam in 1998 als president-directeur afscheid van het naar hem vernoemde bedrijf. Hij was toen 67 jaar oud. Tien jaar later ging het bedrijf onderdeel uitmaken van de KLM-groep. AirFrance-KLM besloot een jaar geleden dat de passagiersvluchten van Martinair niet langer rendabel waren. Deze vluchten worden nu overgenomen door KLM. Martinair blijft als merk bestaan. Het blijft zich binnen de KLM-groep bezighouden met vrachtvervoer.

Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert…
UnescoVN-organisatie Unesco heeft maandag tijdens een algemene conferentie een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: