Dark
Light

Mary Wollstonecraft (1759-1797) – Vrouwelijke Verlichtingsfilosoof

A Vindication of the Rights of Woman
Auteur:
2 minuten leestijd
Mary Wollstonecraft op een schilderij vanJohn Opie, ca. 1797
Mary Wollstonecraft op een schilderij vanJohn Opie, ca. 1797

De Engelse schrijfster en feministe Mary Wollstonecraft wordt beschouwd als een van de grondleggers van de feministische filosofie. Ze kwam eind achttiende eeuw op voor de rechten van vrouwen en werd vooral bekend vanwege haar manifest A Vindication of the Rights of Woman uit 1792.

Mary Wollstonecraft in 1790-1 (John Opie)
Mary Wollstonecraft in 1790-1 (John Opie)
Mary Wollstonecraft werd op 27 april 1759 geboren in Hoxton, een plaatsje dat tegenwoordig onderdeel uitmaakt van Londen. Haar vader was een alcoholist met losse handjes. Vooral diens echtgenote moest het vaak ontgelden. De jonge Mary had daarnaast veel zorg om zieke familieleden. Op jonge leeftijd verliet ze het ouderlijk huis en ging ze op zoek naar manieren om in haar eigen onderhoud te voorzien. Ze werkte onder meer als gouvernante, naaister en gezelschapsdame.

Naar aanleiding van het overlijden van een goede vriendin, schreef ze in 1785 het werk Thoughts on the Education of Daughters. Dit schrijven was eigenlijk vooral bedoeld voor de ouders van haar vriendin, maar het leverde haar ook wat geld op. Mary Wollstonecraft vatte zo het idee op om vaker te gaan schrijven. Ze las veel en kwam in contact met verschillende intellectuelen, waaronder William Blake en William Wordsworth.

A Vindication of the Rights of Woman

In 1790 publiceerde Wollstonecraft haar eerste politieke werk: A Vindication of the Rights of Men. Hierin viel ze de aristocratie aan en maakte ze zich hard voor een republikeins systeem. Gefascineerd door de Franse Revolutie vertrok ze in 1792 naar Parijs, om de revolutionaire ontwikkelingen van dichtbij mee te kunnen maken. Hetzelfde jaar schreef ze haar bekendste feministische werk A Vindication of the Rights of Woman. Wollstonecraft beargumenteerde hierin dat de rechten van de man, die ze eerder had beschreven, ook voor de vrouw moesten gelden. Ze sloot hierbij aan bij de mensenrechtenverklaringen die in de Amerikaanse en de Franse revoluties waren aangenomen.

A Vindication of the Rights of Woman, 1792
A Vindication of the Rights of Woman, 1792

Een fragment uit het werk dat iets laat zien van de drijfveren van de feministe:

“Het zou een oneindige opgave zijn om de veelheid aan droefheid en leed te beschrijven waartoe vrouwen gedoemd zijn door de heersende mening dat zij slechts geschapen zijn om te voelen in plaats van te denken, en dat zij hun macht ontlenen aan hun zwakte en charmes.”

A Vindication of the Rights of Woman werd eind achttiende eeuw al in verschillende talen vertaald. Vanwege haar gedurfde uitspraken en controversiële persoonlijke leven, kreeg ze echter ook veel kritiek. Halverwege de negentiende eeuw nam haar populariteit weer toe. Tegenwoordig wordt A Vindication of the Rights of Woman beschouwd als een van de belangrijkste feministische werken in de geschiedenis van het feminisme.

Onderwijs voor vrouwen

In haar manifest ging Wollstonecraft in tegen de heersende opvatting dat vrouwen van nature een zwakke rede en moraliteit zouden hebben. De achterstandspositie was volgens haar puur het gevolg van ongelijke maatschappelijke omstandigheden, in onderwijs en opvoeding. De Britse maakte zich daarom ook hard voor beter onderwijs aan vrouwen en richtte samen met haar zussen een school op.

Frankenstein

In 1797 trouwde ze met filosoof William Godwin. Uit dit huwelijk werd nog datzelfde jaar Mary Wollstonecraft Godwin, beter bekend als Mary Shelley, geboren. Zij werd later wereldberoemd met haar boek Frankenstein. Mary Wollstonecraft overleed elf dagen na de geboorte van haar dochter.

Gerelateerd: De vrouw als ‘vriendelijk huisdier’ (1792)
Boek van Mary Wollstonecraft: Pleidooi voor de rechten van de vrouw
Meer filosofiegeschiedenis

Humanistisch Verbond over Mary Wollstonecraft

Bronnen â–¼

https://www.filosofie.nl/mary-wollstonecraft.html
http://www.bbc.co.uk/history/british/empire_seapower/wollstonecraft_01.shtml

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×