Dark
Light

Massachusetts – Amerikaanse staat

Auteur:
2 minuten leestijd
Vlag van Massachusetts - Amerikaanse staat
Vlag van Massachusetts - Amerikaanse staat

Massachusetts is een in de regio New England gelegen Amerikaanse staat. Bijnaam van de staat is Bay State. Deze bijnaam verwijst naar de Massachusetts Bay, het deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Massachusetts. De staat heeft een oppervlakte van 27.360 km² en ongeveer 6,6 miljoen inwoners en Boston als hoofdstad.

De staat Massachusetts in het rood gemarkeerd
De staat Massachusetts in het rood gemarkeerd
De kusten van Massachusetts werden aan het begin van de zeventiende eeuw bezocht door Engelse ontdekkingsreizigers. De eerste nederzetting die in het gebied werd gevestigd was die van de Piligrim Fathers (Pelgrimvaders) in 1620 bij Plymouth. In 1626 volgde een tweede nederzetting: Salem.

De maatschappij die zich in het gebied vormde was zeer streng othodox-protestants waarbij veel aandacht was voor culturele vorming. In 1636 werd de eerste universiteit gesticht: Harvard.

In de periode tussen 1675-1676 vond de zogenaamde King Philip’s Oorlog plaats, waarbij indianen zich verzetten tegen de toestroom van blanken.

In de achttiende eeuw maakte Massachusetts een economisch zeer sterke periode door. Het was mede daarom een van de eerste staten die zich ging verzetten tegen de Engelse belastingen en behoorde tot de dertien staten die tijdens de Amerikaanse Revolutie (1775-1783) de strijd aanging met het Britse gezag.

Na de Amerikaanse Revolutie werd Massachusetts een van de belangrijkste ststaen van de Unie. De staat had een sterke koopvaardij en herbergde veel van Amerika’s grootste schrijvers en geleerden. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) was Massachusetts de eerste staat die gehoor gaf aan de oproep van president Abraham Lincoln om de Unie van noordelijke staten te verdedigen.

Massachusetts trad op 6 februari 1788 als staat toe tot de Verenigde Staten.

Vlag & motto van Massachusetts

Zegel van Massachusetts
Zegel van Massachusetts
Op de witte vlag van de staat is een blauw zegel te vinden. Hierin is staat naast een witte ster een indiaan van de Algonquin-stam met pijl en boog. De pijl staat voor vrede omdat deze naar beneden is gericht. Onder deze afbeelding is een lint te vinden met daarin het motto van de staat:

Ense Petit Placidam, Sub Libertate Quietem.

Dit betekent zoveel als “met behulp van het zwaard zoeken we vrede, maar vrede alleen onder vrijheid”. De vlag van de staat werd al tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) gebruikt. Op 18 maart 1908 werd hij echter pas officieel in gebruik genomen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×