Massaexecutie WOII herdacht in Amersfoort

Monument Koedriest in Amersfoort – Foto: Stichting Russisch Ereveld

Deze week is herdacht dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Kamp Amersfoort zevenenzeventig Sovjetsoldaten werden gefusilleerd.

De soldaten maakten onderdeel uit van een groep van 101 Sovjet-Russische krijgsgevangenen uit onder meer Oezbekistan.


- advertentie -

Forto: Kamp Amersfoort

Al in september 1941 kwamen deze gevangenen aan in Amersfoort. Remco Reiding van Stichting Russisch Ereveld:

De gevangenen werden als levend propagandamateriaal naar Amersfoort gestuurd. De aanblik van een stelletje in lompen gehulde spleetogen moest het Nederlandse volk, en met name de communisten in ons land, ervan overtuigen dat wij beter de zijde van nazi-Duitsland konden kiezen in de strijd tegen het bolsjewisme.

In het concentratiekamp stierven vierentwintig gevangenen aan honger, ziekte en mishandeling. De overgebleven zevenenzeventig ‘Russen’ werden in de vroege ochtend van 9 april 1942 in vrachtwagens geladen en in groepjes van vier net buiten Kamp Amersfoort gefusilleerd. De latere kampcommandant Karl Peter Berg kreeg voor onder meer dit vergrijp de doodstraf. De leider van het executiepeloton, Erich Deppner, werd in 1962 door een Duits gerechtshof vrijgesproken.

Volgens Reiding raakten deze oorlogsslachtoffers onder meer door de Koude Oorlog in de vergetelheid. Zijn stichting besloot ze, een dag na het bezoek van de Russische president Poetin aan Nederland, toch eens te herdenken. Bij een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers, De Koedriest, plaatsten ze in de vroege ochtend zevenenzeventig kaarsjes.

Russisch Ereveld

Stichting Russisch Ereveld spoort nabestaanden op van in Leusden begraven Sovjetsoldaten en organiseert hun grafbezoek. De 101 die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven kwamen, liggen echter als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld in Leusden. Hoewel de meeste slachtoffers vermoedelijk afkomstig zijn uit de toenmalige Sovjetrepubliek Oezbekistan, is hun identiteit nooit vast komen te staan.

Gerelateerde boeken:

Kindermonument in Rotterdam - Foto: kindermonument.net In Rotterdam is…
Monument op het LeidsepleinOp het Museumplein in Amsterdam is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: