MAX maakt televisieserie over Zaak Menten

Omroep Max werkt momenteel aan een driedelige televisieserie over de geruchtmakende Zaak Menten uit de jaren zeventig. De serie wordt komend najaar uitgezonden op NPO2.

Boek bij de televisieserie: De Zaak Menten, het ware verhaal

In De Zaak Menten staat het verhaal van journalist Hans Knoop centraal. In de jaren zeventig was hij hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent. Hij raakte persoonlijk betrokken bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Pieter Menten leefde al jaren in een villa in het Gooi toen hij besloot een deel van zijn kunst te laten veilen. In De Telegraaf werd hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuitte op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigde Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz.

- advertentie -

Via Boas kwam de Israëlische journalist in contact met Knoop. Hij vertelde de Nederlander dat Menten in 1943 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen. De zaak Menten was daarmee geboren. Knoop beet zich vast in het verhaal, maar Menten gaf zich niet zomaar gewonnen.

Pieter Menten had enkele jaren na de oorlog al terechtgestaan op beschuldiging van collaboratie, omdat hij kunst zou hebben geroofd en zich in vreemde krijgsdienst zou hebben begeven. Zijn advocaat wist hem van de meeste beschuldigingen vrij te pleiten. Dankzij de aandacht die Knoops in de jaren zeventig aan de kwestie besteedde, kwam de Zaak Menten uiteindelijk landelijk in het nieuws. Ook TROS Aktua besteedde geregeld aandacht aan de zaak.

Kort voordat Menten gearresteerd zou worden, ontvluchtte hij Nederland. Enkele weken later werd hij alsnog gearresteerd in Zwitserland. Na zijn uitlevering werd Menten aangeklaagd. Op 14 december 1977 werd hij tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Hoofdrollen

Het scenario van De Zaak Menten is door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker geschreven op basis van het door Knoop veertig jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten. De regie is in handen van Tim Oliehoek. De hoofdrollen worden vertolkt door Guy Clemens (Hans Knoop), Aus Greinadus sr. (Pieter Menten), Noortje Herlaar (Betty Knoop) en Carine Crutzen (Meta Menten).

Boek bij de televisieserie: De Zaak Menten, het ware verhaal

Militair Museum verwerft handleiding Enigma
Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg heeft een uiterst zeldzame Duitse handleiding…
Populaire predikant Ekering koos voor de NSB
Mr. drs. Lodewijk Ekering (1889-1964) was in de eerste helft van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: