Maya-stad ontdekt in zuiden van Mexico

Steen in Chactún – Foto: INAH

Archeologen hebben in het zuidoosten van Mexico de ruïnes van een tot nu toe onbekende Maya-stad ontdekt. De vondst is gedaan in de zuidelijke staat Campeche en wereldkundig gemaakt door het National Institute of Anthropology and History (INAH).

De resten van de stad zijn verspreid over ruim 22 hectare grond. De stad heeft de naam Chactún gekregen. In de Maya-taal betekent dit ‘rode’ of ‘grote steen’.


Gezien het aantal gebouwen en monumenten dat is aangetroffen denken de archeologen dat vanuit de stad een vrij groot gebied is bestuurd. De bloeiperiode van Chactún lag volgens de onderzoekers tussen 600 en 900 na Christus.

- advertentie -

Volgens de Sloveense onderzoeksleider Ivan Sprajc gaat het om één van de grootste Mayasteden van de centrale laaglanden. De onderzoekers kwamen de overwoekerde stad op het spoor na de bestudering van luchtfoto’s. In de stad zijn onder meer verschillende resten van piramides aangetroffen. Ook zijn er verschillende stèles gevonden, dit zijn rechtopstaande stenen met inscripties. Daarnaast zijn er meerdere speelvelden blootgelegd waarop de Maya’s een eigen balspel zouden hebben gespeeld.

De Maya’s bevolkten tot ongeveer 900 na Christus grote delen van Midden-Amerika en het huidige Mexico.

Spaanstalige video over de ontdekking:

Gerelateerde uitgaven:

Slim Whitman in 1968De Amerikaanse countryzanger Slim Whitman is…
PalmyraUnesco heeft zes sites in Syrië op de lijst…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: