Dark
Light

Maya-stad ontdekt in zuiden van Mexico

Auteur:
1 minuut leestijd

Archeologen hebben in het zuidoosten van Mexico de ruïnes van een tot nu toe onbekende Maya-stad ontdekt. De vondst is gedaan in de zuidelijke staat Campeche en wereldkundig gemaakt door het National Institute of Anthropology and History (INAH).

De resten van de stad zijn verspreid over ruim 22 hectare grond. De stad heeft de naam Chactún gekregen. In de Maya-taal betekent dit ‘rode’ of ‘grote steen’. Gezien het aantal gebouwen en monumenten dat is aangetroffen denken de archeologen dat vanuit de stad een vrij groot gebied is bestuurd. De bloeiperiode van Chactún lag volgens de onderzoekers tussen 600 en 900 na Christus.

Volgens de Sloveense onderzoeksleider Ivan Sprajc gaat het om één van de grootste Mayasteden van de centrale laaglanden. De onderzoekers kwamen de overwoekerde stad op het spoor na de bestudering van luchtfoto’s. In de stad zijn onder meer verschillende resten van piramides aangetroffen. Ook zijn er verschillende stèles gevonden, dit zijn rechtopstaande stenen met inscripties. Daarnaast zijn er meerdere speelvelden blootgelegd waarop de Maya’s een eigen balspel zouden hebben gespeeld.

De Maya’s bevolkten tot ongeveer 900 na Christus grote delen van Midden-Amerika en het huidige Mexico.

Spaanstalige video over de ontdekking:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×