Medaille voor paard dat diende tijdens Eerste Wereldoorlog

De Britten hebben een speciale onderscheiding voor dieren: de Dickin Medal. Deze week is de medaille postuum uitgereikt aan Warrior, een paard dat diende tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dickin Medal - cc

Dickin Medal – cc

Het paard staat symbool voor alle dieren die de Britse strijdkrachten tijdens de Eerste Wereldoorlog hielpen. Het is de 66e keer dat de medaille wordt uitgereikt. Niet eerder ging de Dickin Medal echter naar een dier dat dienst deed tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Overwoestbaar

Warrior arriveerde op 11 augustus 1914 aan het westelijk front en werd bereden door ‘Galloping Jack’ Seely, commandant van drie regimenten Canadese cavalerie. Dat het dier de oorlog overleefde mag een wonder genoemd worden. Het paard was onder meer aanwezig bij de Slag om de Somme en overleefde ook de beruchte Slag om Passendaele. Gedurende de oorlog kreeg hij te maken met aanvallen vanuit de lucht, werd hij bedolven onder de modder en zijn stal stond twee keer in vuur en vlam.

Na de oorlog raakte Warrior bekend als “het paard dat de Duitsers niet konden doden”.

- advertentie -

Warrior overleed in 1941, thuis op de Isle of Wight. Hij werd 32 jaar oud. Het dier was zo bekend dat er kort na zijn heengaan een necrologie werd gepubliceerd in verschillende kranten, waaronder The Times. Er is ook een boek over het oorlogspaard gepubliceerd.

Openingsafbeelding: Schilderij van oorlogspaard Warrior – Alfred Munnings, 1918

Werk aan de Groeneweg (Staatsbosbeheer)In opdracht van Staatsbosbeheer…
Prinses Beatrix opent het WOI-paviljoen (Huis Doorn)
Prinses Beatrix opende donderdag op het terrein van Huis Doorn het nieuwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: